Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Z ARCHÍVU: Sánkovačka družstevníčok, guľovačka v Rajeckých Tepliciach

Na archívnej snímke z 29. januára 1965 zimné radosti vo Vysokých Tatrách. Vo Vysokých Tatrách je zimná rekreácia v plnom prúde. Snehu je dosť a aj počasie, hoci premenlivé, tentoraz žičí rekreantom. Na snímke družstevníčky Filoména Jánovská a Elena Goliašová z JRD Vracov na veselej sánkovačke. Foto: TASR/ I. Ličková
Na archívnej snímke z 21. januára 1951 večer na otvorenom klzisku v Bratislave. Foto: TASR/Imrich Gašparík

Pozrite si, ako si deti aj dospelí užívali zimné radovánky v minulosti.

Bratislava 10. január (TASR/Teraz.sk ) - Kto by nemal rád zimu. Množstvo snehu. Korčuľovanie na zamrznutom rybníku či zimnom štadióne, sánkovanie, lyžovačku alebo dobrú guľovačku.

Pozrite si, ako si deti aj dospelí užívali zimné radovánky v minulosti. Najstaršia archívna fotografia TASR pochádza z roku 1951, najmladšia je z roku 1987.

Rok 1951


Rok 1955
Na archívnej snímke z 22. januára 1955 zimné radosti detí z vinohradníckej obce Hliník (dnešný Limbach) v okrese Pezinok.
Foto: TASR/Koloman Cích


Na archívnej snímke z 20. októbra 1955 zimný štadión v Bratislave otvoril sezónu. Aj keď v stredu 19. októbra ukazoval teplomer vyše 12 stupňov Celzia, namrazili na bratislavskom zimnom štadióne hneď zrána súci ľad.
Foto: TASR/Viliam Přibyl


Rok 1960
Na archívnej snímke z 9. marca 1960 Donovaly, stredisko lyžiarskych športov a turistiky. Celé okolie Donovalov, najmä však Šport hotela a hlavne lúky zvažujúce sa k Mistríkom sú súvislým čvičným terénom s miernymi i prudkými svahmi. Lyžiari tu majú bohatý výber terénov súcich na zjazdy i preteky v alpských disciplínach. Okrem toho je možné podnikať od hotela krásne vychádzky a túry.
Foto: TASR/Štefan Petráš


Na archívnej snímke z 11. januára 1960 prvý sneh v Bratislave. Prvý sneh, ktorý napadol v Bratislave, vylákal v nedeľu 10. januára do ulíc a do hôr hlavného mesta Slovenska tisícky malých i dospelých občanov, ktorí sa nevedeli nasýtiť radosti z prvého bieleho poprašku. Najväčšiu radosť z prvého tohtoročného snehu mali bratislavské deti, ktoré povyťahovali sánky a hybaj na Gottwaldovo námestie, kde bolo najveselšie. Ale aj menej frekventované ulice sa premenili na sánkárske dráhy.
Foto: TASR/ Štefan Šúry


Na archívnej snímke z 11. januára 1960 prvý sneh v Bratislave. Prvý sneh, ktorý napadol v Bratislave, vylákal v nedeľu 10. januára do ulíc a do hôr hlavného mesta Slovenska tisícky malých i dospelých občanov, ktorí sa nevedeli nasýtiť radosti z prvého bieleho poprašku. Najväčšiu radosť z prvého tohtoročného snehu mali bratislavské deti, ktoré povyťahovali sánky a hybaj na Gottwaldovo námestie, kde bolo najveselšie. Ale aj menej frekventované ulice sa premenili na sánkarske dráhy.
Foto: TASR/Štefan Šúry


Na archívnej snímke z 29. januára 1960 pracovníci výrobných družstiev na rekreácii. V hoteli "Veľká Fatra" a v okolí Rajeckých Teplíc si vychutnávalo čaro zimy 40 pracovníkov z rôznych kútov republiky.
Foto: TASR/ Viliam Přibyl


Na archívnej snímke z 11. januára 1960 prvý sneh v Bratislave. Prvý sneh, ktorý napadol v Bratislave, vylákal v nedeľu 10. januára do ulíc a do hôr hlavného mesta Slovenska tisícky malých i dospelých občanov, ktorí sa nevedeli nasýtiť radosti z prvého bieleho poprašku. Najživšie bolo na Kráľovej lúke v Lesnom parku na Kamzíku, kde plným dúškom užívali biele opojenie sánkari i lyžiari.
Foto: TASR/ Štefan Šúry


Rok 1965
Na archívnej snímke z 29. januára 1965 zimné radosti vo Vysokých Tatrách. Vo Vysokých Tatrách je zimná rekreácia v plnom prúde. Snehu je dosť a aj počasie, hoci premenlivé, tentoraz žičí rekreantom. Na snímke žiaci učňovského strediska Doprastavu Bratislava počas lyžovačky.
Foto: TASR/ I. Ličková


Rok 1970
Na archívnej snímke zo 16. februára 1970 zimné radovánky v Bratislave. Deti v hlavnom meste Slovenska v Bratislave nemajú toľko možností k pestovaniu lyžiarskeho športu ako ich vrstovníci v podhorských a horských oblastiach. Napriek tomu využívajú to, čo majú k dispozícii. Prvé kroky začínajúcich malých lyžiarov vedú na kopčeky na sídliskách, ktorú sú síce kratučké a plytké, ale pre začiatky postačujúce.
Foto: TASR/Ivan Dubovský


1979
Na archívnej snímke z 15. januára 1979 zima v Bratislave. Tohtoročná zima prekvapila nielen tuhými mrazmi, ktoré skomplikovali energetickú a palivovú situáciu, ale aj množstvo snehu, na aké si už dávno nepamätáme. Bratislavský Kamzík a Koliba sa premenili na lyžiarsku a sánkarsku "olympiádu". Mnohí využili vydarené počasie soboty a nedele na prechádzky v prírode, ktorá očarila snehobielou pokrývkou. Aj v okolí sídlisk sa využil na sánkovanie kdejaký kopček
Foto: TASR/Vlastimír Andor


Na archívnej snímke z 15. januára 1979 zima v Bratislave. Tohtoročná zima prekvapila nielen tuhými mrazmi, ktoré skomplikovali energetickú a palivovú situáciu, ale aj množstvo snehu, na aké si už dávno nepamätáme. Bratislavský Kamzík a Koliba sa premenili na lyžiarsku a sánkarsku "olympiádu". Mnohí využili vydarené počasie soboty a nedele na prechádzky v prírode, ktorá očarila snehobielou pokrývkou. Na snímke lyžiarska lúka pod Kamzíkom.
Foto: TASR/Vlastimír Andor


Rok 1987
Na archívnej snímke z 28. decembra 1987 zimné prázdniny bratislavských detí. Aj keď ešte zima nepriniesla deťom prvé radovánky, prežívajú školáci bratislavského sídliska Dúbravka veselé prázdninové chvíle na klzisku s umelým ľadom. Pekné slnečné počasie týchto dní ich sem láka vždy v hojnom počte.
Foto: TASR/Magda Borodáčová