Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Vláda: Archívne dedičstvo si vyžaduje zásadnú zmenu prístupu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Najdôležitejšia a najrozsiahlejšia časť archívneho dedičstva SR je podľa Ministerstva vnútra SR vážne ohrozená.

Bratislava 13. júla (TASR) - Digitalizáciu a modernizáciu štátnych archívov, ale aj modernizáciu procesu konzervovania a reštaurovania archívnych dokumentov plánuje v najbližších rokoch Ministerstvo vnútra SR. Vyplýva to z cieľov, ktoré rozpracúva Národná koncepcia rozvoja štátnych archívov s výhľadom do roku 2028. Dokument v stredu schválila vláda.

"Archívy majú pre každého jedného z nás veľký význam, sú pamäťou národa a základom identity spoločnosti. Archívne dedičstvo Slovenskej republiky uložené v štátnych archívoch si preto vyžaduje zo strany ministerstva vnútra a štátu zásadnú zmenu prístupu v starostlivosti," skonštatoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Najdôležitejšia a najrozsiahlejšia časť archívneho dedičstva SR je podľa MV SR vážne ohrozená, a to najmä pre nedostatočné priestorové a materiálno-technické zabezpečenie, slabú ochranu archívnych dokumentov i nedostatok ľudských zdrojov a ich nízke finančné ohodnotenie.

Ministerstvo upozorňuje, že dosiahnutie cieľov národnej koncepcie závisí najmä od možnosti získania finančných prostriedkov z európskych zdrojov a množstva financií zo štátneho rozpočtu. "Prijatím a realizáciou navrhovaných riešení by sa zásadným spôsobom skvalitnili podmienky všetkých štátnych archívov a dostali by sa na úroveň európskych a zahraničných archívov," deklarovalo.