Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OBRAZOM: Štvrťstoročie M. Kováča s Jeľcinom, Clintonom, aj Mečiarom

Na archívnej snímke z návštevy Slovenska 26. augusta 1993 v Bratislave s bývalým prezidentom SR Michalom Kováčom (vľavo) bývalý prezident Ruskej federácie Boris Jeľcin, ktorý zomrel 23. apríla 2007 vo veku 76 rokov. Foto: TASR - archív

Pri príležitosti 85. narodenín prvého prezidenta samostatnej SR prinášame UNIKÁTNE FOTOGRAFIE z archívu TASR. Na snímkach Kováč s Jánom Pavlom II., Havlom, Gašparovičom, Walesom, či Schusterom.

Bratislava 3. augusta (Teraz.sk/TASR) - Michal Kováč sa narodil 5. augusta 1930 v obci Ľubiša, okres Humenné.



Pri príležitosti 85. narodenín prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky prinášame výber jeho fotografií z archívu TASR.

Na archívnej snímke z 28. júna 1990 v Bratislave dolný rad zľava predseda vlády Vladimír Mečiar, Kamil Procházka, druhý rad zľava minister poľnohospodárstva a výživy Michal Džatko a minister financií Michal Kováč počas stretnutia s novinármi.
Foto: TASR - Ivan Rychlo


Na archívnej snímke z 30. decembra 1992 novoročný prípitok predsedu FZ ČSFR Michala Kováča (vľavo) a predsedu vlády ČSFR Jana Stráského.
Foto: TASR - Jiří Kruliš


Slávnostná omša, zasvätená vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa 1. januára 1993 konala v Dóme Svätého Martina v Bratislave. Na archívnej snímke predseda NR SR Ivan Gašparovič (vľavo), ktorý sa spolu s predsedom vlády SR Vladimírom Mečiarom (tretí zľava) a ďalšími hosťami zúčastnili svätej omše. Druhý rad vľavo Michal Kováč.
Foto: TASR - Štefan Kačena


Na archívnej snímke z 15. februára 1993 prípitok predsedu NR SR Ivana Gašparoviča (vpravo) a prezidenta SR Michala Kováča.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Slávnostná inaugurácia prezidenta SR sa konala 2. marca 1993 v bratislavskej Redute. Na archívnej snímke prezident SR Michal Kováč (vľavo) a Predsedníctvo NR SR zľava podpredseda NR SR Augustín Marián Húska, predseda NR SR Ivan Gašparovič, podpredseda NR SR Peter Weiss a podpredseda NR SR Jozef Prokeš počas národnej hymny.
Foto: TASR - Drahotín Šulla


Prezident SR Michal Kováč skladá prezidentskú prísahu na Ústavu SR počas slávnostnej inaugurácie 2. marca 1993.
Foto: TASR - archív


Na archívnej snímke z 2. marca 1993 sprava prezident SR Michal Kováč, prešovský gréckokatolícky eparcha Ján Hirka, kardinál Ján Chryzostom Korec a metropolita Slovenska Ján Sokol počas inaugurácie prezidenta SR v Bratislave.
Foto: TASR - Vladimír Benko


V renesančnom Esterházyovskom kaštieli sa konala 21. decembra 1993 vernisáž výstavy o zahraničných aktivitách prezidenta SR Michala Kováča pod názvom Rok jeden: Prezident a zahraničie. Zúčastnil sa na nej prezident republiky Michal Kováč (vpravo) s manželkou Emíliou (druhá vpravo).
Foto: TASR - Vladimír Benko


V hlavnom meste Českej republiky v Prahe sa v dňoch 11. a 12. januára 1994 uskutočnil summit najvyšších predstaviteľov krajín Višegrádskej štvorky s americkým prezidentom B. Clintonom za účasti premiérov vlád a ministrov zahraničných vecí. Na záver stretnutia B. Clintona s prezidentmi krajín V-4 sa konala v záhrade rezidencie veľvyslanca USA v ČR tlačová konferencia - na archívnej snímke uprostred: B. Clinton, v pozadí zľava: Michal Kováč, Lech Walesa, Václav Havel a Árpád Göncz.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Americká veľvyslankyňa pri OSN Madeleine Albrightová (vľavo) a prezident SR Michal Kováč počas prípitku na bankete po oficiálnom programe osláv 50. výročia SNP v Banskej Bystrici 27. augusta 1994.
Foto: TASR - Jozef Ďurník


Po druhý raz v histórii slovenského národa, po prvýkrát v podmienkach existencie samostatnej republiky, pricestoval 30. júna 1995 na štvordňovú návštevu Slovenska pápež Ján Pavol II. , 264. rímsky biskup. Podľa historických prameňov to však bola už celkovo tretia návšteva hlavy katolíckej cirkvi, keď na naše územie v roku 1052 prišiel pápež Lev IX. Na archívnej snímke pápež Svätý otec (vľavo) a prezident SR Michal Kováč (vpravo) počas oficiálneho privítania na letisku M. R. Štefánika v Bratislave.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Prezident ČR Václav Havel (vpravo) počas stretnutia s bývalým slovenským prezidentom Michalom Kováčom v Bratislave 7. novembra 1998.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Prezident SR Ivan Gašparovič sa 15. júna 2009 zložením sľubu do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej počas slávnostnej schôdze Národnej rady SR v Bratislave opätovne ujal na päť rokov postu hlavy štátu. Vstúpil do svojho druhého a zároveň posledného funkčného obdobia tak, ako rozhodli občania v prezidentských voľbách. Na snímke zľava podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič s manželkou, bývalý prezident SR Michal Kováč s manželkou a bývalý prezident SR Rudolf Schuster.
Foto: TASR - Tomáš Halász


Na snímke vľavo novozvolený predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ a vpravo slovenský exprezident Michal Kováč počas svätej omše, ktorú celebroval pápež Benedikt XVI. na letisku Brno - Tuřany 27. septembra 2009. Svätý Otec pricestoval v sobotu 26. septembra na trojdňovú návštevu Českej republiky.
Foto: TASR - Tomáš Halász


V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie veľkého Krištáľového srdca za rok 2009 a udeľovanie zlatých medailí Ferdinanda Martinenga za činy v duchu ľudskosti. Na snímke vpravo kňaz Anton Srholec , ocenený veľkým Krištáľovým srdcom a vľavo slovenský exprezident Michal Kováč , ocenený zlatou medailou Ferdinanda Martinenga.
Foto: TASR - Martin Baumann


Michalovi Kováčovi (uprostred), prvému prezidentovi po vzniku Slovenskej republiky v roku 1993, prišli 14. októbra 2010 večer zablahoželať k 80. narodeninám do Slovenskej reštaurácie v Bratislave jeho dvaja nasledovníci Rudolf Schuster (vľavo) a súčasná hlava štátu Ivan Gašparovič (vpravo).
Foto: TASR - Vladimír Benko


Exprezident SR Michal Kováč na oslave 70. narodenín prezidenta SR Ivana Gašparoviča v Bratislave 31. marca 2011.
Foto: TASR - Michal Svítok


Katolícki veriaci na Slovensku oslávili 15. septembra 2011 sviatok Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska spojený s tradíciou pútí na rôznych miestach mariánskej úcty. Najznámejšia je celonárodná púť k Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne, kde sa konala pontifikálna svätá omša, ktorej hlavným celebrantom bol bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský. Na snímke exprezident Michal Kováč (vľavo) a prezident SR Ivan Gašparovič.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Na snímke bývalý prezident SR Michal Kováč vhadzuje volebný lístok do prenosnej volebnej urny v 2. kole voľby prezidenta Slovenskej republiky v Bratislave v sobotu 29. marca 2014.
Foto: TASR - Michal Svítok


Na snímke vľavo rektor Ekonomickej univerzity Rudolf Sivák odovzdáva pamätnú medailu Michalovi Kováčovi. Bratislava, 3. decembra 2014.
Foto: TASR - Michal Svítok


Slovenský najvyšší ústavný činiteľ Andrej Kiska (druhý sprava) pozval na slávnostný novoročný obed svojich predchodcov. Jeho pozvanie vo štvrtok 15. januára 2015 do Prezidentského paláca prijali Michal Kováč (druhý zľava), Rudolf Schuster (vpravo) a Ivan Gašparovič (vľavo). TASR o tom informoval šéf komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.
Foto: TASR - ARCHÍV KANCELÁRIA PREZIDENTA SR