Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Arcibiskup Ján Orosch slúžil omšu svätenia olejov

Omša svätenia olejov v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave na Zelený štvrtok 24. marca 2016. Na snímke uprostred trnavský arcibiskup Ján Orosch. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Arcibiskup vo svojej kázni hovoril o potrebe duchovných oslobodiť sa z okovov, či už vzťahových, alebo materiálnych, ktoré bránia naplno sa otvoriť Bohu.

Trnava 24. marca (TASR) - Omšu svätenia olejov ako súčasť slávenia veľkonočných sviatkov celebroval dnes na Zelený štvrtok v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave arcibiskup Ján Orosch. Viac ako 100 duchovných Trnavskej arcidiecézy zároveň na bohoslužbe obnovilo svoje kňazské sľuby.

Arcibiskup vo svojej kázni hovoril o potrebe duchovných oslobodiť sa z okovov, či už vzťahových, alebo materiálnych, ktoré bránia naplno sa otvoriť Bohu. Kňazstvo sa podľa neho nedá budovať na takomto základe, kňaz musí byť nezávislý a vedieť povedať pravdu.



Omša svätenia olejov sa v tento deň koná výlučne v katedrálnych chrámoch. Je prejavom jednoty kňazov, diakonov, bohoslovcov a rehoľníkov s biskupom. Svätia sa tri druhy olejov: krizma - na pomazanie po krste, birmovanie a posviacku kňazov, olej katechumenov - na pomazanie pred krstom a olej chorých - pre sviatosť pomazania chorých. Zvyk svätiť oleje siaha do kresťanského staroveku. Pre svoje blahodarné účinky je vo Svätom písme obrazom zdravia, šťastia a pokoja.

Trnavská arcidiecéza má po rozdelení Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy 144 farností rozčlenených do 11 dekanátov - Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Hurbanovo, Komárno, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Sereď, Smolenice, Šaľa, Trnava. Jej hranice nie sú totožné s hranicami krajov, Záhorie je včlenené do Bratislavskej arcidiecézy.