Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Armáda je pripravená pomáhať, nie je to však lacná pracovná sila

Foto: TASR/Martin Baumann

Vojakov si však napriek tomu nemožno mýliť s lacnou pracovnou silou. Konštatuje to rezort obrany.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Slovenská armáda je pripravená pomáhať obyvateľom Slovenska v krízových situáciách, čo v minulých rokoch viackrát preukázala. Vojakov si však napriek tomu nemožno mýliť s lacnou pracovnou silou. Konštatuje to rezort obrany v reakcii na vyjadrenia, ktoré v pondelok (15.10.) zazneli na rokovaní parlamentného brannobezpečnostného výboru.

Počas neho opozičný poslanec Alojz Hlina (OĽaNO) vyslovil presvedčenie, že potravinovú pomoc z EÚ by mohli v budúcnosti rozdávať práve príslušníci ozbrojených síl. Aj takéto opatrenie by mohlo podľa jeho slov pomôcť tomu, aby Slovensko z tohto programu nebolo opätovne vyradené, tak ako to bude v roku 2013. "Možno jediná posledná inštitúcia, ktorá by ešte mala mať nejaké pozostatky cti, by mohla byť práve armáda," vysvetlil Hlina.

"Ozbrojené sily SR sú kedykoľvek pripravené pomôcť obyvateľom Slovenska pri krízových situáciách, či prírodných katastrofách poskytnutím potrebnej techniky i špecializovaného personálu. Vojakov si však v žiadnom prípade nemožno zamieňať s lacnou pracovnou silou, ktorú je možné využiť kedykoľvek a kdekoľvek tam, kde si kompetentní nedokážu splniť svoje povinnosti," reagovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Európska komisia oznámila, že Slovensko bude z programu potravinovej pomoci vyradené, pretože nevytvorilo vhodné podmienky pre jej implementáciu na budúci rok. V roku 2011 sa nepodarilo distribuovať pomoc všetkým občanom, ktorí na ňu mali nárok a v roku 2012 Slovensko z programu dobrovoľne vystúpilo po škandále s nedodaním 3500 ton nakontrahovaných potravín.