Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Špeciálne jednotky armád SR a ČR budú užšie spolupracovať

Na snímke vpravo minister obrany SR Martin Glváč a vľavo jeho český rezortný kolega Martin Stropnický po podpise memoranda o porozumení v rámci spoločného rokovania vlád SR a ČR v Skalici Foto: TASR/Martin Baumann

Jednotky budú napríklad organizovať spoločné cvičenia, ktoré umožnia výmenu skúseností a zvýšenie schopností oboch jednotiek.

Skalica 24. apríla (TASR) – Špeciálne jednotky armád Slovenskej a Českej republiky budú užšie spolupracovať. Slovenský minister obrany Martin Glváč a jeho český partner Martin Stropnický dnes po spoločnom rokovaní vlád oboch krajín v Skalici podpísali memorandum o porozumení. Cieľom je rozvoj schopností špeciálnych síl.

Spolupráca bude prebiehať medzi slovenským 5. plukom špeciálneho určenia a špeciálnymi silami Armády Českej republiky. "Spolupráca dvoch elitných jednotiek v oblasti výcviku a cvičení bude určite prínosom pre obe strany," uviedol šéf slovenského rezortu obrany Martin Glváč.

Jednotky budú napríklad organizovať spoločné cvičenia, ktoré umožnia výmenu skúseností a zvýšenie schopností oboch jednotiek. Využívať by pri tom mali výcvikové priestory v oboch krajinách. Ďalšími formami spolupráce sú napríklad spoločné rokovania veliteľov oboch špeciálnych jednotiek.



SR a ČR plánujú spoločne obstarať ručné zbrane pre svoje armády


Slovenská a Česká republika plánujú spoločné obstaranie ľahkých ručných zbraní pre svoje armády. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia premiérov SR a ČR, ktoré podpísali po skončení dnešného spoločného rokovania vlád oboch krajín v Skalici.

"Padlo aj konkrétne rozhodnutie a pomocná ruka z českej strany pri obstaraní výzbroje pre pozemné sily. To je nákup a prezbrojenie pozemných síl v ručných zbraniach," priblížil slovenský šéf rezortu obrany Martin Glváč. Ako dodal, ide o významnú akvizíciu, ktorú by chceli uskutočniť ešte tento rok.

Ministri obrany sa zhovárali aj o možnej spolupráci v oblasti obmeny dosluhujúcich vojenských vrtuľníkov. "Obe armády sú postavené pred situáciu, keď musia vážne premýšľať o tom ako helikoptérový park modernizovať. My sme v súčasnosti závislí na dodávkach náhradných dielov z Ruskej federácie, čo nie je úplne ideálna situácia," dodala český minister Martin Stropnický.

Podľa spoločného vyhlásenia chcú obe krajiny spoločne postupovať aj pri nákupe vojenských radarov. Už v minulom roku sa na túto tému uskutočnilo niekoľko stretnutí medzi zástupcami oboch krajín. O nákupe nových radarov sa v slovenských ozbrojených silách hovorí už dlhšie. Niektorým z nich totiž postupne končí životnosť.

Susedné krajiny plánujú intenzívnejšie spolupracovať aj v oblasti ochrany vzdušného priestoru. Šéfovia rezortov obrany majú do konca tohto roka pripraviť návrhy v právnej a vojensko-technickej oblasti, ktoré umožnia realizovať spoločnú integrovanú česko-slovenskú ochranu vzdušného priestoru.