Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V armáde je vyše 12.000 vojakov a takmer 4000 civilných zamestnancov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Za desať rokov profesionálnej armády sú slovenskí vojaci vysoko hodnotení aj u zahraničných partnerov.

Bratislava 31. júla (TASR) – Od roku 2005 pôsobia v rámci Ozbrojených síl SR iba profesionálni vojaci. V súčasnosti ich je 12.542. Súčasťou armády sú aj civilní zamestnanci, ktorých je 3761. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Najzásadnejšia zmena pri profesionalizácii slovenskej armády v roku 2005 bolo ukončenie povinnej základnej vojenskej služby. Od augusta 2005 sa branci prestali povolávať na výkon povinnej vojenskej služby. Zanikol tak systém odvodov platný od roku 1949. "Prinieslo to najmä zvýšenie kvality výkonu služby," uviedla Balleková.

Ako dodala, povinnú základnú službu absolvovali do roku 2005 všetci občania SR mužského pohlavia starší ako 18 rokov, ktorí sa podrobili odvodu a boli vyhodnotení ako schopní služby.

Za desať rokov profesionálnej armády sú slovenskí vojaci vysoko hodnotení aj u zahraničných partnerov. "Medzi najviac spomínané spôsobilosti patria odborníci v oblasti EOD (Explosive Ordnance Disposal, pozn. TASR), čo sa potvrdilo aj tým, že na Slovensku bolo zriadené Centrum výnimočnosti NATO pre túto oblasť," priblížila Balleková.

Ďalej sú to odborníci na radiačnú, chemickú a biologickú ochranu (RCHBO), či príslušníci špeciálnych síl. "Všetci príslušníci OS SR, pôsobiaci v medzinárodných operáciách a misiách, sú pravidelne vysoko hodnotení pre ich flexibilitu a kvalitu výkonu zverených činností," dodala hovorkyňa rezortu obrany.