Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V armáde SR by v budúcom roku malo pôsobiť takmer 16-tisíc vojakov

Slávnostným nástupom v priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre dnes privítali predstavitelia Ozbrojených síl (OS) SR profesionálnych vojakov vracajúcich sa z mierovej misie OSN UNFICYP na Cypre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Uvádza sa to v materiáli o celkových stavoch vojakov.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Slovensko by malo mať ku koncu budúceho roka 15.996 vojakov a 3967 zamestnancov v Ozbrojených silách (OS) SR. Uvádza sa v materiáli o celkových stavoch vojakov a zamestnancov a počtoch hlavných druhov vojenských zbraní, vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky, ktorý dnes schválila vláda.

Vojaci by ku koncu roka mali mať napríklad k dispozícii deväť húfnic, 57 mínometov. V oblasti bojovej techniky zas 22 tankov, 12 bojových lietadiel, štyri stredné a sedem ľahkých dopravných lietadiel. V oblasti vzdušných síl by mali využívať aj 14 viacúčelových vrtuľníkov. Materiál taktiež hovorí o rozmiestnení útvarov a úradov OS SR.

"Návrh celkových početných stavov vojakov a zamestnancov a počty hlavných druhov vojenských zbraní, vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky k 31. decembru 2015 vytvára dostatočné podmienky a predpoklady na plnenie úloh súvisiacich so zabezpečením obrany a bezpečnosti Slovenskej republiky," uvádza sa v materiáli. Tieto počty zároveň zabezpečia plnenie záväzkov, ktoré Slovensku vyplývajú z členstva v NATO a EÚ a z iných medzinárodných zmlúv.