Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ASL: Ak sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, zavedú sa poplatky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poukázala pritom na vyhlášku k prerozdeleniu peňazí pre zdravotníctvo, ktorá podľa nej prináša nedostatočné financovanie ambulantného sektora.

Bratislava 26. februára (TASR) - V prípade, že sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, pristúpi sa od apríla k plošnému zavedeniu poplatkov. Upozornila na to Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR. Poukázala pritom na vyhlášku k prerozdeleniu peňazí pre zdravotníctvo, ktorá podľa nej prináša nedostatočné financovanie ambulantného sektora.

"Je obrovským sklamaním, že štát hodil ambulantný sektor cez palubu. V tejto situácii preto opäť zdôrazňujeme, že na postoj štátu k ambulantnému sektoru doplatia predovšetkým pacienti. Pokiaľ ambulantný sektor a tiež diagnostické pracoviská (SVLZ) nebudú mať garantovaný rovnaký medziročný nárast ako ústavné zariadenia, ambulantní lekári pristúpia k plošnému zavedeniu poplatkov od apríla 2024," poznamenala na sociálnej sieti.

Asociácia zároveň skonštatovala, že piatkové (23. 2.) rokovanie k vyhláške potvrdilo, že ambulantný sektor nemá v tomto roku garantované žiadne zvýšenie zdrojov. "Medziročný nárast je v záporných číslach, takže zaznamenávame medziročný pokles. To, že sa nárast spomína v dôvodovej správe, nie je právne záväzné," uzavrela.