Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lekári: Štát prenáša ťarchu financovania na aktívne obyvateľstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ani ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) neteší pokles sadzby za poistencov štátu pod štyri percentá.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Štát prenáša ťarchu financovania zdravotníctva na aktívne obyvateľstvo. Upozorňujú na to súkromní lekári. Nepáči sa im, že sa v budúcom roku zníži sadzba za poistencov štátu na 3,78 percenta. Neberú argument, že viac peňazí do systému pôjde od ekonomicky aktívnych obyvateľov.

"Vyjadrujeme veľké znepokojenie v mene 3200 ambulancií, ktoré zastupujeme," uvádza v písomnom stanovisku Asociácia súkromných lekárov (ASL). Situácia v zdravotníctve je podľa asociácie vyhrotená. "Chápeme ju ako devalváciu hodnôt, ako krízu vzťahov," vysvetlili súkromní lekári.

Nedostatočne dofinancovaný systém môže podľa nich obmedziť dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Zdravotníctvu nepraje ani dlhodobý pokles spoločenského ohodnotenia lekárov a zdravotníkov, myslí si ASL. "Spokojnosť pacienta nie je možná bez spokojnosti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a naopak," dodáva asociácia.

Ani ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) neteší pokles sadzby za poistencov štátu pod štyri percentá. Päťdesiatmiliónová rezerva, s ktorou počíta budúcoročný štátny rozpočet pre zdravotníctvo, nebude podľa neho stačiť na dofinancovanie sektora.

S ministerstvom financií preto bude rokovať o dodatočných zdrojoch. "Preto sme sa aj dohodli, že v budúcom roku dôjde k dofinancovaniu, pretože tá potreba tu je, ak chceme skutočne realizovať aj nepopulárne a neľahké opatrenia," povedal pre TASR Drucker.

Štát dá na zdravotníctvo v budúcom roku 1,37 miliardy eur, teda o takmer 120 miliónov eur menej oproti tohtoročnému návrhu. V sektore však má byť viac peňazí vďaka vyšším príjmom od ekonomicky aktívnych osôb, teda viac ako 4,4 miliardy eur.

Štát zaplatí najviac na odvodoch za štátnych poistencov, ako sú deti či dôchodcovia. Pôvodný návrh rozpočtu z leta počítal s tým, že na tento účel pôjde 1,28 miliardy eur. Parlament však odobril poslanecký návrh Juraja Blanára (Smer-SD) a sadzba poistencov štátu klesne na 3,78 percenta z vymeriavacieho základu. Suma sa tak zníži o 70,1 milióna eur. Tieto peniaze však pribudli v kapitole ministerstva zdravotníctva, majú sa použiť na obnovu nemocníc.

Výpadok má zdravotným poisťovniam vykryť zrušenie odvodového stropu, ktorý už tiež odobril parlament. Drucker odhaduje, že tento krok prinesie 82 miliónov eur, do zdravotníctva by tak od ekonomicky aktívnych osôb malo prísť o 12 miliónov eur viac, ako sa pôvodne očakávalo.