Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Asociácia kritizuje zmeny podmienok revízie liekov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ministerstvo hovorí, že v prípade riešenia doplatkov má pacient viacero možností.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zmenilo podmienky revízie úhrad liekov. Ako uviedlo pre TASR, ceny liekov prehodnocuje v pravidelných intervaloch vždy v prvom rade s ohľadom na pacienta. Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) však tvrdí, že týmto krokom hrozí zvyšovanie doplatkov za lieky a zhoršenie dostupnosti liečby pre pacientov.

"Doplatky sa v niektorých prípadoch zvýšia na stovky eur, ale môžu sa vyšplhať až na tisícky. Ide o bežné ochorenia, ako epilepsia alebo diabetes, ale aj o vážne onkologické ochorenia, kde pacienti budú musieť za jedno balenie liečby doplácať 500 eur a viac," povedali zástupcovia AIFP.

Ministerstvo hovorí, že v prípade riešenia doplatkov má pacient viacero možností. "V súlade s platnou legislatívou poistenec môže svoju zdravotnú poisťovňu požiadať o úhradu sumy rovnajúcej sa doplatku poistenca za liek, ak sú splnené kritériá, ktoré určuje zdravotná poisťovňa a zverejňuje ich na svojom webovom sídle," komentovalo.

Asociácia hovorí aj o tom, že v dôsledku vzniku ekonomicky neúnosných doplatkov hrozí to, že pacient bude nútený zmeniť svoju liečbu, na ktorej je nastavený, pretože si doplatok nebude môcť dovoliť. Nebude to však z dôvodu nedostatku účinnosti alebo bezpečnosti liečby, teda preto, že by tak rozhodol lekár, ale čisto z ekonomických dôvodov.

MZ SR poukázalo na to, že podľa aktuálne platnej legislatívy môže aj lekárnik poskytnúť zľavu z marže obchodného výkonu na vydaný liek, ktorá nesmie prevýšiť 50 percent z výšky doplatku na liek. Rezort preto pripomína, že poskytovanie zliav na doplatky v lekárni je plne v kompetencii lekárne. Ak pacient patrí do skupiny sociálne najohrozenejších, čiže znevýhodnených pacientov, na ktorých sa vzťahuje ochranný limit spoluúčasti, a ak jeho úhrnná výška úhrad za doplatky za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky  prekročila v kalendárnom štvrťroku stanovený limit uvedený v zákone, zdravotná poisťovňa pacientovi uhradí sumu, o ktorú je limit spoluúčasti prekročený, na bankový účet alebo na adresu trvalého pobytu pacienta automaticky, nemusí o refundáciu pacient žiadať, prízvukuje rezort.

Do limitu sa započítavajú len najlacnejšie náhradné lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky. Sumu, ktorá sa započítava do limitu spoluúčasti, si môže pacient skontrolovať na doklade z registračnej pokladnice, ktorý je vydaný v lekárni pri výdaji liekov, dietetických potravín a zdravotníckych pomôcok. "Rovnako výška prepočítaného doplatku, ktorá sa započítava do limitu spoluúčasti, je zverejňovaná ako súčasť zoznamov kategorizovaných liekov, dietetických potravín a zdravotníckych pomôcok," dodáva MZ SR.