Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Asociácia zväzov SR:Žiada výrazné navýšenie platby za poistencov štátu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nová vláda musí podľa nej nastaviť systémové a predvídateľné financovanie zdravotníctva na niekoľko rokov dopredu.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Platbu za poistencov štátu treba v štátnom rozpočte pre budúci rok navýšiť na minimálne 6,5 percenta priemernej mzdy. Na pondelkovom rokovaní odvetvovej tripartity o to požiadala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Poukázala pritom na kritickú finančnú situáciu v zdravotníctve.

"Najväčšie organizácie združené v zdravotníckej sekcii v AZZZ SR vyzývajú vládu SR, aby rozpočet pre zdravotníctvo na rok 2024 obsahoval platbu za poistencov štátu na úrovni minimálne 6,5 percenta priemernej mzdy. Tento návrh je na úrovni platby vo výške 86 eur, ktorá je aktuálne platná v Českej republike," skonštatovala asociácia v stanovisku.

Nová vláda musí podľa nej nastaviť systémové a predvídateľné financovanie zdravotníctva na niekoľko rokov dopredu. "Ak sa zásadne nezmenia podmienky financovania slovenského zdravotníctva a tento sektor sa nestane prioritou novej vlády, budeme čeliť dlhodobej kríze," podotkla. Upozornila, že bez adekvátneho financovania a systémových zmien nepríde zlepšenie pri personálnom nedostatku či optimalizácii siete nemocníc. Návrh na navýšenie platby za poistenca štátu podľa nej podporili aj Asociácia štátnych nemocníc SR, združenia Samosprávne kraje Slovenska či rezort zdravotníctva.