Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Asociácie nemocníc predpokladá, že sestry ešte stiahnu výpovede

Na snímke prezident ANS Marián Petko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do hromadných výpovedí sa v nemocniciach ANS zapojil minimálny počet sestier.

Bratislava 9. februára (TASR) - Sestry, ktoré sú ešte vo výpovednej lehote, môžu podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Mariána Petka stiahnuť svoje výpovede. Predpokladá, že väčšina v nemocniciach ANS tak aj urobí. Hromadné výpovede sestier zasiahli len niekoľko nemocníc združených v asociácii, aj to v nie veľkom počte. "Situácia je v našich nemocniciach oveľa pokojnejšia," povedal Petko.

Do hromadných výpovedí sa podľa jeho slov v nemocniciach ANS zapojil minimálny počet sestier. Dôvodom má byť to, že v nich pre nový zákon o platoch zdravotníkov rastú mzdy v drvivej väčšine prípadov aj sestrám. Keby to tak nebolo, situácia by bola iná, podotkol. Poukázal, že sestrám išlo len o peniaze na platy. Má to vyplývať z ich mediálnych výstupov či vyjadrení na odvetvovej tripartite.

Nemocnice v ANS žiadali pre rastúce platy zdravotníkov viac peňazí od zdravotných poisťovní. Po rokovaniach došlo k navýšeniu, Petko však odhaduje, že rezort bude napriek tomu potrebné do konca roka dofinancovať, a to sumou do 100 miliónov eur.

Na margo súčasnej situácie, keď sa niektoré sestry nemajú ako vrátiť na svoje pôvodné miesta, poznamenal, že nešlo o happening. "Od začiatku sme upozorňovali, že to nie je žiadny happening, ani žiadny štrajk, ale že je to nesmierne vážna vec, ukončenie pracovného pomeru výpoveďou," doplnil Petko s tým, že sa tak sestry rozhodli dobrovoľne a slobodne.

Väčšine sestier, ktoré podali hromadné výpovede, uplynul posledný deň výpovednej lehoty na konci januára. Od začiatku februára ich tak chýba v nemocniciach okolo 550, sestry odišli najmä z tých štátnych. Desiatky by tak mali ešte urobiť od marca, keďže im uplynie výpovedná lehota na konci februára. V žilinskej fakultnej nemocnici sa dnes dohodli na návrate časti sestier. Výpovede podali sestry celkovo v 11 nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne, Trstenej a Čadci.