Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

ATVS: Zrušenie jednorazových odmien pre autorov ohrozí ich produkciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Problém s navrhovanou legislatívou má aj RTVS. V novele nevidí posilnenie pozície autorov, ale organizácií kolektívnej správy práv.

Bratislava 16. februára (TASR) - Zrušenie jednorazových odmien pre autorov prinesie problémy nielen vysielateľom a vydavateľom, ale aj samotným autorom. V súvislosti s navrhovanou novelou autorského zákona na to upozorňuje Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS). Poukazuje pritom na to, že zmena legislatívy spôsobí problém pri vyrovnaní autorských práv, čo ohrozí domáce produkcie a, naopak, prinúti vysielateľov obracať sa k tým zahraničným.

ATVS argumentuje tým, že vyplatenie jednorazovej odmeny umožňuje vysielateľom poskytnúť autorovi/umelcovi celý honorár za vytvorenie a opakované použitie diela vopred, bez ohľadu na neúspech diela a jeho stratu. "V prípade, že nastane schválenie zákona v znení zakazujúcom jednorazové odmeny, budeme nútení prestať míňať tieto zdroje na slovenskú tvorbu, pretože tá nebude mať riadne vyrovnané autorské práva, a financie na tieto účely budeme musieť presunúť na nákup zahraničnej, no riadne vyrovnanej tvorby," uviedla asociácia.

Upozornila zároveň na to, že zrušenie jednorazových odmien nevytvorí žiadne nové zdroje financií na trhu. "Spôsobí len administratívne náročnejší proces, byrokraciu a prerozdelenie rovnakej sumy do viacerých častí. Tento nárast administratívy z nich ešte ukrojí ďalšie čiastky," dodali súkromní vysielatelia.

Podobný názor vyslovila v súvislosti s prerokovávaným návrhom mediálneho zákona aj Slovenská asociácia vývojárov hier (Slovak Game Developers Association).

Problém s navrhovanou legislatívou má aj RTVS. V novele nevidí posilnenie pozície autorov, ale organizácií kolektívnej správy práv. Zvýšenie príspevkov týmto ochranným zväzom a združeniam však podľa telerozhlasu negarantuje spravodlivé ohodnotenie samotných autorov. "Ani dnes nikto presne nevie, aké je vnútorné prerozdelenie zdrojov, ktoré vydavatelia a vysielatelia zaplatia ochranným zväzom, a koľko peňazí sa dostalo priamo k umelcom," upozornila hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

K autorskému zákonu už v rámci medzirezortného pripomienkového konania malo výhrady autorské združenie LITA. Na rozdiel od ATVS a vývojárov a tvorcov hier kritizovalo združenie to, že novela konzervuje systém jednorazového odmeňovania autorov a nezohľadňuje okrem invencie pri tvorbe aj úspešnosť diela, ktorú by predstavovala odmena za ďalšie jeho šírenie.

Už pri prerokovaní na pôde Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá avizovali poslanci predloženie pozmeňujúcich návrhov.