Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Audiovizuálny fond a Fond na podporu umenia budú mať viac peňazí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Fond na podporu umenia dostane o tri milióny eur viac. Zvýšenie súvisí s podporou vzdelávania detí a mládeže.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR zabezpečilo zvýšenie finančných prostriedkov na rok 2023 pre Audiovizuálny fond (AVF) o 27,8 milióna eur a Fondu na podporu umenia (FPU) o tri milióny eur. TASR o tom informovalo oddelenie komunikácie MK SR.

Prevažnú časť sumy pre AVF tvorí podľa ministerstva dotácia vyplývajúca zo vstupu Slovenska do projektu Rady Európy Eurimages, a to 21,8 milióna eur. Zvýšenie o zvyšných šesť miliónov zabezpečilo ministerstvo. "Zvýšenie je reakciou na krízy, ktorým čelí slovenské audiovizuálne prostredie od roku 2020 doteraz," dodalo. Podotklo, že v súčasnosti zápasí aj s nárastom inflácie či so zmenou kurzu českej koruny, čo ovplyvňuje koprodukcie s českým audiovizuálnym prostredím.

FPU dostane o tri milióny eur viac. Zvýšenie súvisí s podporou vzdelávania detí a mládeže. Doteraz takzvané poukazy pre školy zabezpečovalo prostredníctvom svojich dotačných schém MK. Od konca septembra preberá na rok 2023/2024 dotačnú schému FPU. Finančná podpora v celkovom objeme milión eur bude poskytnutá priamo organizátorom podujatí pre školy. Výzva na podávanie žiadostí je otvorená do 30. októbra. Ďalšiu časť príspevku môže FPU využiť na dofinancovanie vybraných projektov najmä v súvislosti s negatívnym dosahom inflácie.