Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

M. MAĎARIČ: Očakávam, že o dotáciu požiada viac filmových spoločností

Na archívnej snímke minister kultúry SR Marek Maďarič Foto: TASR - Martin Baumann

Umožňuje to novela zákona o Audiovizuálnom fonde.

Bratislava 6. januára (TASR) – Minister kultúry Marek Maďarič predpokladá, že o dotáciu z Audiovizuálneho fondu bude v budúcnosti žiadať viac filmových spoločností zo zahraničia. Umožňuje to novela zákona o Audiovizuálnom fonde.

Zatiaľ sa tak stalo v jednom prípade. Ako povedal v rozhovore pre TASR, prekvapilo ho, že záujemca sa objavil ani nie po roku od účinnosti novely. Tá začala platiť v januári 2014, avšak ešte ju musela notifikovať Európska komisia. "Nečakal som, že niekto dokáže tak skoro uvoľniť prostriedky a prísť natáčať na Slovensko. Veľkí producenti sa nedokážu rozhodnúť zo dňa na deň, pričom aj rozpočty na filmy sa robia s istým časovým predstihom," ozrejmil.

Išlo o produkčnú spoločnosť The Weinstein Company, ktorá na prelome augusta a septembra natáčala vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách druhú sériu televízneho seriálu Marco Polo. Spoločnosť na základe novely požiadala o finančný stimul. Audiovizuálny fond môže poskytovať spätnú dotáciu vo výške 20 percent tým filmovým projektom, ktorých rozpočet oprávnených výdavkov zrealizovaných na Slovensku dosiahol sumu najmenej dva milióny eur.

"Viem o tom, že túto možnosť skúmajú mnohí ďalší," uviedol Maďarič s tým, že okrem preinvestovania množstva peňazí na Slovensku ho zároveň spropagujú vo svete.