Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Aupark Tower získal BREEAM Excellent

Foto: realitný fond Heitman

Aupark Tower sa zaradil medzi elitnú skupinu budov

Bratislava 27. februára (OTS) - Po necelom roku od získania uznávaného zeleného certifikátu BREEAM Very Good dostala jedna zo siluet Bratislavy, administratívna budova Aupark Tower, ešte vyšší stupeň certifikácie. Budova získala hodnotenie Excellent v kategórii BREEAM In-Use v oboch hodnotených oblastiach – technický stav a manažment budovy. Aupark Tower sa tak zaradil medzi elitnú skupinu budov, ktoré pri svojej prevádzke zohľadňujú udržateľnosť zdrojov a dbajú na zdravé pracovné prostredie svojich nájomníkov. Podľa údajov Slovenskej rady pre zelené budovy má aktuálne v Bratislave zelenú certifikáciu typu BREEAM a LEED okolo 20 administratívnych projektov vrátane BBC5, ktorú rovnako ako Aupark Tower vlastní realitný fond Heitman.

,,Získanie certifikátu BREEAM – Excellent, ktorý nadväzuje na minuloročnú certifikáciu, je jedným z výsledkov nášho úsilia o čo najefektívnejšie využívanie zdrojov, čo je v konečnom dôsledku dobré tak pre životné prostredie, ako aj pre našich klientov a akcionárov. Nájomníci v zelených budovách ťažia z efektívneho využívania zdrojov a rovnako aj z neustáleho zlepšovania služieb. BREEAM certifikácia je náročný proces, ktorý zahŕňa množstvo investícií, zmien a rozhodnutí, pričom potvrdzuje elitné postavenie budovy Aupark Tower na bratislavskom trhu,“ uviedol Jan Kubíček z Portfolio Managementu spoločnosti Heitman. Dlhodobý zámer fondu investovať do vlastných aktív a znalosť aktívneho manažmentu sa prejavili pozitívne aj na výkonnosti lízingu. Ten vlani prenajal rekordných 24-tisíc štvorcových metrov kancelárskej plochy, čím budovy Heitmanu – Aupark Tower, BBC5 a CEOP dosiahli takmer plnú obsadenosť.

Certifikáciu oceňuje aj Tomáš Hettych, HSE Manager CZ-SK spoločnosti Sanofi/Zentiva Slovakia, ktorá sídli v Aupark Tower: „Pri rozhodovaní o sídle spoločnosti budeme určite zohľadňovať, či má budova zelený certifikát, ktorý zaručuje aj úsporu energií. Pre našu skupinu je oblasť udržateľnosti veľmi dôležitá. Naše továrne a pobočky rešpektujú korporátne štandardy a Sanofi sa snaží byť lídrom v oblasti udržateľnosti. V budove Aupark Tower oceňujeme napríklad novú logiku výťahov, ktoré sú lepšie využívané, čím sa šetrí elektrická energia.“