Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Autizmus odsúva chorých na okraj spoločnosti, pomôcť má nový projekt

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovensko sa v sobotu 2. apríla opäť pripojí ku krajinám, ktoré si už po deviatykrát pripomínajú Svetový deň povedomia o autizme.


Bratislava 31. marca (TASR) - Poruchami autistického spektra trpí podľa štatistík každý stý človek, no informovanosť o diagnóze je podľa odborníkov stále nízka. Upozorňujú, že ľudia s autizmom sú často odsúvaní na okraj spoločnosti a po ukončení školskej dochádzky je pre nich takmer nemožné sa zamestnať. Zostávajú tak odkázaní na starostlivosť rodiny. Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom Bratislava (SPOSA) sa preto rozhodla priniesť riešenie tohto problému pomocou projektu Autisti v práci, ktorého cieľom je umožniť ľuďom s poruchami autistického spektra zapojenie do pracovného procesu a návrat do spoločnosti.

Slovensko sa v sobotu 2. apríla opäť pripojí ku krajinám, ktoré si už po deviatykrát pripomínajú Svetový deň povedomia o autizme. Deň venovaný ľuďom s autizmom ukončí prejav solidarity, Bratislavský hrad sa v noci zo soboty na nedeľu rozsvieti na modro. „Modrá je symbolom sveta autistov – pre nás trocha záhadného a osamelého, no pre ľudí s touto diagnózou jediného, ktorý majú,“ hovorí Mikuláš Štubňa z občianskeho združenia SPOSA, ktoré vzniklo na pomoc osobám s autizmom a tvoria ho práve rodiny ľudí s autizmom. „Empatia a snaha dozvedieť sa o autistoch viac je však len začiatok. Skutočným cieľom je ich návrat do spoločnosti a práve k tomuto cieľu smerujeme s novým projektom Autisti v práci,“ dodáva.

Jedným z prvých slovenských autistov zapojených do projektu Autisti v práci je Juraj. „Autista si prácu sám hľadať určite nepôjde. Bojí sa a neverí si. Často mu ani nenapadne, že by mohol,“ hovorí 23-ročný pacient, ktorý po ukončení strednej školy s maturitou niekoľko semestrov študoval aj na vysokej škole. V poslednom zamestnaní mal na starosti lisovanie balov, z práce však nakoniec odišiel. „Ostatní zamestnanci sa ku mne nesprávali dobre. Keďže sa celkom rýchlo dokážem naučiť nové veci, mysleli si, že svoju diagnózu simulujem, nerešpektovali pravidlá,“ spomína.

Juraj má podľa jeho pracovnej trénerky veľkú šancu sa na pracovnom trhu uchytiť. „Je komunikatívny a vie čo chce. Veľké množstvo ľudí s autizmom však vôbec nekomunikuje. V takých prípadoch využívame bilančnú diagnostiku, pri ktorej sa nadviazaním osobného vzťahu s klientom snažíme prísť na to, čo ho baví, čo mu ide, a ako by sa to dalo využiť v pracovnom procese,“ ozrejmuje Anikó Ficzere, ktorá v rámci projektu pomáha Jurajovi nájsť si zamestnanie.

Keď tréner príde na to, čo by autista chcel a mohol zvládnuť, snaží sa mu nájsť vhodné pracovné miesto. V ďalšom kroku pracuje na príprave autistu aj budúceho zamestnávateľa. „Ľudia s autizmom potrebujú presný návod. Musia vedieť, ako sa do práce dostanú, kto s nimi bude v kancelárii, akým spôsobom budú dostávať úlohy. Potrebujú špecifické zaobchádzanie. No na druhej strane sú veľmi precízni, trpezliví a úprimní. Nevedia klamať. Ak im úlohu zadáte správne, nevykašlú sa na ňu. A v neposlednom rade – ich svet môže byť pre bežného človeka veľmi inšpiratívny,“ hovorí A. Ficzere.

SPOSA plánuje vyškoliť desať job koučov, ktorí budú trénovať skupinu 30 autistov. „Projekt vznikol vďaka iniciatíve nášho združenia rodičov. Ako najbližší príbuzní totiž vieme, že autisti sú šikovní a majú rozhodne na viac ako len bezcieľne vysedávať doma. Chceme im dať možnosť ukázať, čo v nich je, no zároveň si uvedomujeme, že bez pomoci nemajú šancu. Vytvorili sme preto projekt, ktorý ich dokáže odraziť od dna,“ dodáva Štubňa, ktorý má autistického brata.

Financie na projekt zbiera SPOSA aj prostredníctvom crowdfundingovej stránky www.startlab.sk/projekty/37-autisti-v-praci/.