Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rusíni odmietajú autonómiu a nespolupracujú s Mostom - Híd

Okrúhly stôl Rusínov Slovenska Foto: http://www.rusin.sk/

Rusíni žiadajú predsedu SNS, aby prestal zneužívať rusínsku národnostnú menšinu vo svojej predvolebnej kampani. Rusíni považujú Slovenskú republiku za svoj domov, vyhlásil hovorca OSRS Peter Medviď.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Žiadna rusínska organizácia, ani Okrúhly stôl Rusínov na Slovensku (OSRS) nespolupracuje s Mostom - Híd a tému územnej autónomie táto menšina nikdy nepresadzovala.

"Rusíni nemajú žiaden taký úmysel, ani cieľ, aby autonómiu dosiahli. Rusíni na Slovensku sú autochtónnym národom, ktorý tu žije stovky rokov. Rusíni boli spoluzakladateľmi 1. Československej republiky, keďže aj svoje územie, Podkarpatskú Rus, pripojili k novovzniknutému štátu. Preto Rusíni na Slovensku považujú Slovenskú republiku za svoj domov. Domov, ktorý budovali aj ich predkovia," vyhlásil v reakcii na výroky predsedu SNS Andreja Danka v diskusnej relácii na portáli Teraz.sk hovorca OSRS Peter Medviď.

"Žiadna z rusínskych organizácií, ani OSRS, nemá žiaden záujem a nevyvíja žiadne aktivity k tomu, aby bola vytvorená nejaká územná autonómia, ktorá by chcela spôsobovať ohrozovanie územnej celistvosti nášho štátu," zdôraznil.

Vyhlásenia predsedu SNS

Andrej Danko v relácii POLITIKA Tu a teraz.
Foto: Tablet.tv

Výroky predsedu SNS považuje Medviď skôr za predvolebnú kampaň. "Ak pán Danko vyzýva Rusínov, aby sa nedali zneužívať, lebo sú podľa jeho slov zneužívaní predsedom Most-Híd Bélom Bugárom, znova len musíme zopakovať, že žiadnu spoluprácu s Most-Híd nemáme a nie sme nikým zneužívaní. Naopak, žiadame predsedu SNS, aby on prestal zneužívať rusínsku národnostnú menšinu vo svojej predvolebnej kampani," vyhlásil Medviď v mene OSRS.


Okrúhly stôl Rusínov Slovenska je podľa neho otvorenou platformou, ktorej cieľom je zjednotenie rusínskeho hnutia na Slovensku. "OSRS je apolitickou platformou rovnako, ako aj jednotlivé organizácie zjednotené v OSRS. Ak je niekto z členov OSRS, prípadne z členov rusínskych občianskych združení zároveň aj členom nejakej politickej strany, je to jeho osobná vec, ktorú my nijako neskúmame, ale zároveň to žiadnym spôsobom neovplyvňuje prácu OSRS či rusínskych občianskych združení, ktoré sú v platforme zjednotené," zdôrazňuje Medviď.




Dankov výrok, podľa ktorého "Rusíni spolupracujú s Hídom. Sú určité občianske združenia, ktoré spolupracujú s Hídom“, OSRS pokladá za jednoznačne nepravdivý.

Zákon o menšinách

"V našom návrhu zákona (o národnostných menšinách, pozn. TASR) nám ide o vytvorenie menšinových samospráv, ktoré by mali na starosti kultúru a školstvo tej ktorej národnostnej menšiny skrze volených zástupcov do už existujúcich územných samospráv SR," vysvetľuje Medviď. "Tieto modely fungujú aj v iných európskych krajinách, napríklad v Srbsku aj v Maďarsku, ktoré pán Danko spomínal v televíznej diskusii," pripomína.

"Taktiež si uvedomujeme, že náš návrh Zákona o národnostných menšinách, v ktorom sú navrhnuté aj menšinové samosprávy, bude len začiatkom celospoločenskej diskusie," dodáva hovorca OSRS. "Preto sa chceme v prvom rade obrátiť na ďalšie národnostné menšiny žijúce na Slovensku. Ak by bol zákon o národnostných menšinách v nejakej verzii prijatý, určite to musí byť výsledkom konsenzu všetkých národností na Slovensku a taktiež konsenzu parlamentných strán, pretože len tie môžu takýto zákon do parlamentu dostať a presadiť ho," uzatvára Medviď.

Najslušnejší a najrafinovanejší Bugár

Predseda Mosta–Híd Béla Bugár je najslušnejší, ale zároveň najrafinovanejší politik Slovenska a aktuálne sa snaží zneužiť rusínsku menšinu na ceste k autonómii. V diskusnej relácii na portáli Teraz.sk to 7. októbra vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

Reagoval tým na správu TASR, podľa ktorej sa Okrúhly stôl Rusínov Slovenska (OSRS) 4. októbra dohodol „na začatí rozhovorov so zástupcami všetkých národnostných menšín na Slovensku za účelom spoločného postupu pri presadzovaní návrhu národnostného zákona“.

Na archívnej snímke zvolený staronový predseda politickej strany Most-Híd Béla Bugár tesne po skončení 8. snemu strany 13. septembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Podľa Danka má táto správa korene v politike Mosta–Híd. „Bugár dokáže získať pre občiansku spoločnosť Luciu Žitňanskú, žasol som z tlačovej správy TASR, podľa ktorej majú Rusíni snahu dosiahnuť autonómiu. Rétorikou Bugára,“ povedal predseda SNS.

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (Most-Híd) počas tlačovej konferencie 19. augusta 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


„Predpokladám, že Bugár pochopil, že nemôže používať v požiadavkách čisto maďarskú kartu a začína zneužívať Rusínov na cestu k autonómii. V najbližšom čase ich vyzveme, aby sa zneužívať nedali,“ vyhlásil Danko s tým, že niektoré rusínske občianske združenia majú podľa neho blízko k Mostu–Híd.

Béla Bugár názory predsedu SNS odmieta. "Pán Danko si mýli pojmy s dojmami. My máme ako jediná politická strana víziu, kde je jednoznačne napísané, ako si predstavujeme Slovenskú republiku o desať - pätnásť rokov. Kde o územnej autonómii vôbec neuvažujeme," povedal pre Teraz.sk 7. októbra predseda Mosta-Híd.