Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

AVEL chce prijať koncepciu predvídateľnosti cenovej regulácie výkonov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa riaditeľa AVEL Jozefa Pospíšila by sa každoročne mali regulované ceny valorizovať v závislosti od rastu nákladov regulácie.

Bratislava 8. januára (TASR) – Asociácia veľkodistribútorov liekov (AVEL) chce ucelenú koncepciu cenovej regulácie obchodných výkonov pre veľkodistribútorov liekov, aby sa regulované ceny stali predvídateľnými. Inak môže distribučnému trhu s liekmi na Slovensku hroziť kolaps. Pre TASR to uviedol výkonný riaditeľ AVEL Jozef Pospíšil s tým, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nerobí v tejto oblasti dostatočné kroky. Rezort odkázal, že diskusii sa nebráni.

Podľa Pospíšila by sa každoročne mali regulované ceny valorizovať v závislosti od rastu nákladov regulácie. Inak podľa jeho vyjadrenia AVEL nemôže vylúčiť, že dodávky ekonomicky nerentabilných liekov viazaných na lekársky predpis do nemocníc a verejných lekární budú obmedzené.

"Reformný zámer MZ SR z roku 2017 pod názvom Lepšia regulácia – kvalitnejšie a udržateľné zdravotníctvo definoval problémové a prioritné oblasti aj vo sfére regulácie cien liekov. Konštatoval, že pre dlhodobú udržateľnosť a ďalší rozvoj sektora poskytovania zdravotných služieb je nevyhnutné, aby vznikol komplexný regulačný mechanizmus, ktorý zabezpečí, aby z verejných zdrojov boli všetkým subjektom platené len ekonomicky oprávnené náklady a primeraný zisk," povedal. V súčasnosti je výpočet primeraných cien podľa jeho slov použitý len na služby záchraniek.

Pospíšil tiež poukázal na to, že analýza tzv. ekonomicky oprávnených nákladov spojených s distribúciou regulovaných liekov viazaných na lekársky predpis na základe auditovaných účtovných uzávierok vykázaných za rok 2018 ukázala stratu vo výške viac ako 2,7 milióna eur. Asociácia veľkodistribútorov liekov združuje tri najväčšie spoločnosti, Phoenix, Unipharma a Med-Art, ktoré majú spolu na slovenskom trhu s liekmi 93-percentný podiel.

"MZ SR je otvorené konštruktívnej diskusii a debate o racionálnych riešeniach, tak je to aj v tomto prípade," komentovala pre TASR hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.