Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

AVS: Voda z vodovodu tvorí viac ako percento disponibilného príjmu

ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Väčšina Slovákov sa môže bez obáv napiť zdravotne bezchybnej, kvalitnej pitnej vody.

Bratislava 22. marca (TASR) - Náklady na dodávku vody z verejného vodovodu, odvádzanie a čistenie odpadových vôd kanalizáciou tvoria viac ako jedno percento disponibilného príjmu domácností. Uviedla to Asociácia vodárenských spoločností (AVS) pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý pripadá na 22. marca. Zdôrazňuje, že je potrebné si uvedomiť skutočnú cenu vody.

Ľudia sú podľa asociácie ochotní trikrát viac minúť na alkohol alebo pohonné hmoty, dvakrát viac na cigarety, v kaviarňach či reštauráciách. "Dôležité je myslieť aj na budúcnosť a zabezpečiť plynulú obnovu jestvujúcich sietí verejných vodovodov a verejných kanalizácií. To však nepôjde bez zmeny v regulačnej politike a cenotvorbe," konštatuje AVS.

Väčšina Slovákov sa môže bez obáv napiť zdravotne bezchybnej, kvalitnej pitnej vody. AVS podotýka, že málokto si však uvedomuje, koľko práce "je ukrytej za každým dúškom". "Od identifikácie vhodného zdroja pitnej vody, cez jeho zachytenie, akumuláciu, úpravu, zdravotné zabezpečenie, až po distribúciu do vodárenských systémov a dodávku k spotrebiteľovi," približuje asociácia. Dodáva, že nemôžu zabúdať ani na ochranu životného prostredia a zabezpečiť tak odvedenie a účinné čistenie odpadových vôd pred ich vypustením do povrchových.

Prevádzkovatelia verejných vodovodov a kanalizácii musia podľa AVS zabezpečiť aj efektívne zneškodňovanie odpadových vôd, čo je v mnohých prípadoch finančne náročné.