Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Až 40 percent ázijských reštaurácií má problémy s hygienou

Hygienická kontrola ÚVZ SR v ázijských reštauráciách. Foto: ÚVZ SR

Zistil to Úrad verejného zdravotníctva v rámci mimoriadnej cielenej kontroly. V niektorých prevádzkach bol nájdený aj myšací trus či lezúci hmyz.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Až 40 percent ázijských reštaurácií na Slovensku má problémy s dodržiavaním hygienických požiadaviek. Odhalil to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý v rámci mimoriadnej cielenej kontroly v novembri preveril 179 takýchto zariadení, v 72 prípadoch zistil nedostatky. V troch prípadoch bolo dokonca nariadené uzatvorenie podniku.

Hygienická kontrola ÚVZ SR v ázijských reštauráciách.
Foto: ÚVZ SR
Úrad verejného zdravotníctva napriek tomu považuje zistenia za pozitívny pokrok. Mimoriadna kontrola v septembri totiž odhalila porušenia až v 76 percentách stravovacích zariadení. "Stále sa nedá hovoriť, že je to tak ako má byť," poukázala Eva Jóžeffiová z odboru hygieny výživy ÚVZ SR.

Najviac nedostatkov v ázijských reštauráciách bolo zistených v tých s čínskou kuchyňou. Spomedzi krajov viedli v porušeniach podniky v Trnavskom, Nitrianskom a Žilinskom kraji. Naopak, najlepšie výsledky dosiahli reštaurácie v Bratislavskom a Košickom kraji. "Pri kontrolách boli odoberané aj stery, a to z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov. Spolu ich bolo 530, 107 sterov bolo nevyhovujúcich," podotkla Jóžeffiová.

Nedostatky sa týkali aj zamestnancov a skladovania potravín
Pri kontrolách bolo uložených 64 blokových pokút v celkovej sume 3775 eur. Začatých bolo tiež 17 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, ktorých predpokladaná celková suma je vyše 7000 eur.

Hygienická kontrola ÚVZ SR v ázijských reštauráciách.
Foto: ÚVZ SR
Hygienické nedostatky sa týkali napríklad spôsobu skladovania potravín. Pri kontrole sa tiež niekedy nedalo povedať, kedy bolo mäso do chladničky uložené. Časť zamestnancov nemala potrebné doklady o odbornej a zdravotnej spôsobilosti.

Nedostatky sa však týkali aj samotných prevádzok. Niektoré reštaurácie mali špinavé podlahy i steny a v jednom zo zatvorených zariadení sa našiel myšací trus a lezúci hmyz. Ďalšia prevádzka nemala umývadlo, v ktorom by si personál mohol umyť ruky. "Určite budeme pokračovať naďalej v týchto kontrolách," zdôraznila zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková.