Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Azyl by mohlo získať sto prenasledovaných kresťanov zo Sýrie

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR/Andrej Galica

Slovensko chce takmer zdvojnásobiť počet osôb v rámci takzvaného humanitárneho transferu, ktorý poskytuje už od roku 2008.

Bratislava 1. júna (TASR) – Minister vnútra Robert Kaliňák už vypracoval návrh dobrovoľnej pomoci migrantom, ktorú chce Slovensko ponúknuť Európskej komisii. Azyl na našom území by mohla získať zhruba stovka kresťanských utečencov zo Sýrie.

Podrobnosti návrhu, ktorý predloží premiérovi Robertovi Ficovi, dnes Kaliňák predostrel novinárom po zasadnutí vlády. Zdôraznil, že nejde o finálnu verziu. Pomoc Európe v otázke migrantov by sa mohla odvíjať v troch úrovniach.

Slovensko chce takmer zdvojnásobiť počet osôb v rámci takzvaného humanitárneho transferu, ktorý poskytuje už od roku 2008. Zároveň mieni pomôcť susednému Rakúsku, ktoré čelí náporu utečencov. Do tretice by sa podľa návrhu Kaliňáka mali podporovať aktivity slovenských charitatívnych organizácií zameriavajúcich sa na sýrskych kresťanov.

Šéf rezortu vnútra objasnil, že kým doposiaľ naša krajina pripravovala ročne tri stovky utečencov na presun do cieľovej krajiny, tento rok by ich mohlo byť už 500. „Za dva roky môžeme presídliť 1000 ľudí z tých najrizikovejších oblastí z utečeneckých táborov v spolupráci z ÚNHCR,“ oznámil a dodal, že finálnou krajinou v prípade týchto migrantov sú predovšetkým Spojené štáty.

Slovenská strana podľa Kaliňáka rokuje s rakúskymi kolegami o dočasnom poskytnutí našich kapacít v rámci ich azylovej procedúry. „Majú problém už aj s ubytovaním v stanoch, aj tých je málo,“ opísal situáciu u nášho suseda minister. Utečenci budú na Slovensku dočasne, kým neprebehne ich azylová procedúra.

„Odhadujeme, že by sme mohli postupne narásť na nejakých 500 ľudí, ktorých by sme mohli rotovať do upokojenia tej vlny. Všetci však napokon skončia v Rakúsku,“ uistil.

V rámci prijatia utečencov zo Sýrie by podľa Kaliňáka malo ísť o ohrozené kresťanské rodiny s deťmi. „Tam odhadujem, že to môže byť nejaká stovka ľudí,“ uviedol. Tieto rodiny by mohli podľa jeho slov v našej krajine získať azyl.

Slovensko bolo jednou z krajín únie, ktoré odmietali zavedenie povinných utečeneckých kvót. Premiér Robert Fico v nedeľu (28.6.) v RTVS uviedol, že prvý náčrt dobrovoľnej pomoci migrantom by sme mohli mať hotový do konca tohto týždňa. Vysvetlil, že štát chce pomôcť utečencom, ktorí nepredstavujú bezpečnostné riziko.

"Ekonomických migrantov však prijímať nebudeme," podotkol Fico. Zdôraznil, že v tomto prípade je "čisto na nás, s akými štátmi budeme o tejto veci komunikovať". Povinné kvóty takúto možnosť vylučovali.

Fico opäť zopakoval, že v rámci dobrovoľnej pomoci si vie predstaviť aj participáciu Slovenska na budovaní bezpečných zón v Líbyi, kam by poslalo vojakov. Nachádza sa tam podľa neho veľa utečencov, krajinu označil za semenisko teroristov.

SR by podľa premiéra mohla pomôcť aj Taliansku a Grécku, ktoré dlhodobo upozorňujú, že bez pomoci ostatných európskych krajín nedokážu zvládnuť krízu spôsobenú prílevom migrantov. "Pomohli by sme im finančne a humanitárne," vysvetlil.