Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

B. Bober: Holokaust sa týka aj cirkvi, na jeho dianí mala účasť

Na archívnej snímke Bernard Bober. Foto: TASR - Ján Krošlák

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu bol vyhlásený OSN v roku 2005 ako pamiatka oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau Červenou armádou v roku 1945.

Bratislava 27. januára (TASR) - Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober pripomenul, že téma holokaustu sa týka aj cirkvi. Na vtedajšom dianí podľa jeho slov mala účasť. TASR o tom informovala Tlačová kancelária KBS v súvislosti so sobotňajším Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu.

"Boli to zložité časy. Je na historikoch, aby ich skúmali a vyhodnotili. Ak sme však zlyhali, nesieme za to plnú zodpovednosť. Ospravedlňujeme sa preto všetkým, ktorých životy čelní predstavitelia štátu a cirkvi nebránili," uviedol Bober.

V sobotu si ľudia spomínajú na vyvraždenie šiestich miliónov Židov, dvoch tretín európskej židovskej populácie a miliónov ďalších ľudí nacistickým režimom a jeho kolaborantmi. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu bol vyhlásený OSN v roku 2005 ako pamiatka oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau Červenou armádou v roku 1945.