Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Bugár: A. Dubček prinášal na námestia veľkú dávku nadšenia a eufórie

Na snímke predseda Most-Híd Béla Bugár. Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Obaja pred rokmi pôsobili vo vtedajšom Federálnom zhromaždení.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Alexander Dubček tým, že bol symbolom Pražskej jari, na námestia prinášal počas Nežnej revolúcie veľkú dávku nadšenia a eufórie. Pre TASR to pri príležitosti 25. výročia Dubčekovej smrti uviedol líder Mostu-Híd Béla Bugár. Obaja pred rokmi pôsobili vo vtedajšom Federálnom zhromaždení.

"Možno inšpiroval aj nové demokratické zoskupenia. Posúdenie toho, akú úlohu zohrával v našich dejinách, je úlohou historikov. A keď sme pri tom, u Dubčeka vidím dávku rozpačitosti pri posudzovaní jeho postojov a konkrétnych činov," priznal Bugár.

Líder Most-Híd pripomína, že Dubčeka poznal osobne. "Stretával som sa s ním ako mladý politik bez významnejších skúseností, vnímal som ho pozitívne." Na otázku, či sa Dubček mal stať prvým demokratickým prezidentom, odvetil, že porevolučný výber hlavy štátu v podobe Václava Havla bol správny.

Predseda vlády a šéf Smeru-SD Robert Fico na sociálnej sieti označil Dubčeka za hlavného protagonistu obrodného procesu v bývalom Československu v roku 1968. "Jeho Pražská jar a myšlienka 'socializmu s ľudskou tvárou' vliala do mnohých ľudí nádej na zmenu. Alexander Dubček túto nádej zosilňoval svojou úprimnosťou a schopnosťou priblížiť sa k priamo k ľuďom. Je pre mňa jednou z najvýznamnejších osobností našich dejín," odkázal.

Líder SNS a predseda parlamentu Andrej Danko na margo výročia úmrtia povedal, že Slovensko stratilo jedného z najvplyvnejších a najobľúbenejších ľudí v novodobej histórii. "Bol to človek, ktorý každému jednému z nás, aj keď nevedome, dával lásku a pohladenie. Alexander Dubček je človek, za ktorým nám musí byť, v období politických svárov a vývoja Slovenska v novodobej histórii, smutno," poznamenal.