Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

BUGÁR: Situácia v SDKÚ-DS môže byť problém pre spoločného kadidáta

Predseda Most-Híd Béla Bugár Foto: TASR/Martin Baumann

Prezidentské voľby sa na Slovensku uskutočnia v roku 2014.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Dohodu pravice na spoločnom prezidentskom kandidátovi komplikuje aj situácia v SDKÚ-DS. Myslí si to predseda Mostu-Híd Béla Bugár. "Dohoda ohľadom spoločného kandidáta je neľahká úloha nehovoriac o tom, že v SDKÚ sa niektorí poslanci vyjadrujú protichodne s tým, čo oficiálne vedenie SDKÚ navrhuje," povedal dnes pre TASR Bugár.

Strany podľa neho musia brať ohľad aj na to, ako sa k dohode postavia poslanci jednotlivých strán. Bugár preto vidí istú komplikáciu v rozdielnych názoroch jednotlivcov a vedenia SDKÚ-DS. "Situáciu komplikuje to, že sú rôzne vyhlásenia jednotlivých poslancov SDKÚ. Ale nedá sa povedať, že by SDKÚ brzdilo možnú dohodu o budúcom kandidátovi," poznamenal Bugár.

Pravica podľa jeho slov ešte k dohode nedospela, no usiluje sa o to. "Hľadáme možnú dohodu. Robím všetko preto, aby sme mali spoločného kandidáta," uviedol líder Mostu-Híd. Dodal, že kým nedôjde k dohode, nemá význam hovoriť o menách. Za dohodu pravice je aj KDH.

"Teraz je dôležité, aby sme prijali spoločné memorandum k 17. novembru, ktoré SDKÚ-DS považuje za kľúčové pre spoluprácu strán Ľudovej platformy," reagoval na Bugárove vyjadrenia predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Otázka prezidentského kandidáta je podľa neho otázka širšej dohody na víťaznom kandidátovi. Zdôraznil, že SDKÚ-DS "trvá na tom, aby sa pravicové strany najprv zaviazali, že chcú mať jedného spoločného kandidáta a až potom aby debatovali o menách samotných".

Komplikácie s dohodou nedávno naznačil aj líder SaS Richard Sulík. Konzervatívne strany majú podľa neho s dohodou na prezidentskom kandidátovi vážny problém. Šéf liberálov berie na vedomie, že strany Ľudovej platformy si 17. november neurčili ako termín, v ktorom oznámia verejnosti dohodu na prezidentskom kandidátovi, ale len ako termín, do ktorého chcú dosiahnuť "dohodu na spoločnom postupe".

V súvislosti s hľadaním pravicového prezidentského kandidáta sa spomína najčastejšie bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský. Objavuje sa aj meno bývalého veľvyslanca SR v USA Martina Bútoru, o ktorom uvažuje Most-Híd. Bútora by vraj do volieb išiel, ale len v prípade, že ho podporia všetky štyri stredopravé strany.

Medzi spomínanými menami v pravici sa vyskytol aj bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák a občas sa ešte objavuje aj meno expremiérky Ivety Radičovej. Tá ale už niekoľkokrát vyhlásila, že kandidovať nebude, a to nielen v prezidentských, ale v žiadnych voľbách. Hovorilo sa aj o poslancovi KDH Radoslavovi Procházkovi, ktorý založil platformu Alfa, ale objavilo sa aj meno bývalého šéfa Sociálnej poisťovne Ľubomíra Lopatku. V prezidentskom kresle by sa vraj pozdávali Sulíkovi.

Prezidentské voľby sa na Slovensku uskutočnia v roku 2014. Podľa Ústavy SR môže kandidáta na hlavu štátu navrhnúť minimálne 15 poslancov NR SR alebo 15.000 občanov formou petície. Kandidát musí mať minimálne 40 rokov. Kandidovať bude zakladateľ charity Dobrý Anjel Andrej Kiska. Záujem uchádzať sa o post hlavy štátu avizoval Ján Čarnogurský. Ako možný kandidát sa spomína aj premiér Robert Fico (Smer-SD).