Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

B. Bugár: Rozhodnutie SMK berieme na vedomie

Na archívnej snímke Béla Bugár. Foto: TASR - Jakub Kotian

SMK odmietla návrh na spoluprácu s Mostom-Híd, ktorý vyrokovali stranícke delegácie.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Rozhodnutie odmietnuť spoluprácu neparlamentnej SMK s koaličným Mostom-Híd berie predseda Mosta-Híd Béla Bugár na vedomie, strana bude podľa jeho slov rokovať aj s ďalšími stranami. Pokiaľ nedôjde k inej dohode, Most-Híd pôjde podľa jeho šéfa do parlamentných volieb sám. S SMK je pripravené opäť rokovať neparlamentné Maďarské fórum (MF).

Bugár povedal, že delegácie SMK a Mosta-Híd rokovali viackrát, dohodli sa, že budú rokovať o orgánoch volebnej strany, predvolebnej aj povolebnej spolupráci. "To bola dohoda medzi delegáciami," povedal šéf Mosta-Híd s tým, že definitívne mali rozhodnúť predsedníctva strán, ktoré sa konali v utorok (22. 10.). Bugár nevedel povedať presný dôvod, pre ktorý rokovania stroskotali.



Predsedníctvo Mosta-Híd dohodu odobrilo. "My sme to odsúhlasili, s tým, že toto je dohoda, ktorú si vieme predstaviť," povedal Bugár a dodal, že chceli ukázať voličom, že sa dá vytvoriť spolupráca, keďže ide o dve najsilnejšie zoskupenia maďarských politických strán. "Prepásli historickú šancu. Treba zabezpečiť účasť menšín v parlamente," reagoval Bugár.

Dodal zároveň, že strana má dohodu s MKDA, rokovať bude aj ďalšími stranami, ktoré zastupujú menšiny, prípadne chce rokovať aj so subjektmi z tretieho sektora.

SMK odmietla návrh na spoluprácu s Mostom-Híd, ktorý vyrokovali stranícke delegácie. Strany mali spoločne kandidovať aj s MKDA na jednej kandidačnej listine, MKDA mala vytvoriť volebnú stranu s názvom Strana regiónov Most MK. Predsedovia strán nemali byť na čele kandidátky. SMK dohodu neprijalo pre "zmenenú politickú situáciu".

Predseda MF Zsolt Simon víta rozhodnutie SMK a myslí si, že MF sa s SMK čoskoro dohodne na spolupráci. "Som presvedčený, že sa veľmi rýchlo vrátime k zostave, v ktorej sme rokovali ešte pred dvomi týždňami, a to je MF, SMK, Spolupatričnosť a mimovládne organizácie," povedal s tým, že toto zoskupenie by mohlo tvoriť dôstojnú alternatívu pre maďarských voličov.