Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

B. Bugár verí, že sa pri Bašternákovej kauze vyšetrí aspoň základ

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: TASR/Martin Baumann

Zopakoval, že kauzy z minulosti nemajú riešiť politici, ale polícia, prokuratúra a súdy. V niektorých prípadoch by podľa Bugára mohli postupovať rýchlejšie.

Bratislava 5. marca (TASR) - Predseda Mosta-Híd Béla Bugár verí, že sa daňová kauza Ladislava Bašternáka, ktorá podľa opozície siaha aj k ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), vyšetrí. "Verím, že sa zistí aspoň základ toho, ako to v skutočnosti bolo a potom sa vyvodí z toho zodpovednosť," povedal v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike Bugár.

Zopakoval, že kauzy z minulosti nemajú riešiť politici, ale polícia, prokuratúra a súdy. V niektorých prípadoch by podľa Bugára mohli postupovať rýchlejšie. Odmieta však konanie opozície, ktorá za korupciu označuje všetko.

Bugár reagoval aj na stretnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s mimovládnymi organizáciami. Mimovládky majú podľa Bugára svoju úlohu v štáte. Ak spolupráca s nimi povedie k zlepšeniu boja s korupciou, bude to podľa Bugára dobré.

Šéf Mosta-Híd zdôraznil aj potrebu boja s extrémizmom. Spoločnosti podľa neho nepomáha ani vulgarizácia politiky. Viní z nej najmä niektorých opozičných politikov. "Toto je najhoršia Národná rada z hľadiska vyjadrovania sa a správania sa poslancov na pôde parlamentu, akú som zažil," vyhlásil Bugár, ktorý odmieta obvinenia, že by bol on vulgárny.

Predseda Mosta-Híd opäť hodnotil aj rok vlády. Trvá na tom, že nebola iná možnosť, iba vytvoriť túto vládnu koalíciu. Ak by vznikla široká pravicová koalícia, dnes by už podľa Bugára neexistovala. Odvoláva sa na odchody z opozičných klubov a strán. "Jediná možnosť vytvorenia vlády je súčasná koalícia, ktorá funguje a je stabilná," doplnil.

Bugár sa dotkol aj jesenných volieb do vyšších územných celkov. Odmieta kritiku na adresu zrušenia druhého kola volieb predsedov krajov. Zároveň potvrdil, že Most-Híd a ani ďalšie strany v koalícii v Banskobystrickom kraji nepostavia vlastného kandidáta. "Budeme chcieť podporiť nestraníckeho kandidáta," povedal. V tomto kraji sa bude Most-Híd usilovať o širokú koalíciu.