Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Gymnázium M. Kováča otvára bilingválne slovensko-čínske štúdium

Na ilustračnej snímke účastníčka osláv tancuje v tradičnom kostýme v Pekingu 8. februára 2016. Foto: TASR/AP

Ojedinelý projekt v rámci strednej Európy každý rok počas päťročného štúdia absolvuje 30 študentov s prognózou jedinečného uplatnenia sa na trhu práce nielen v rámci Slovenskej republiky.


Banská Bystrica 29. augusta (TASR) – Gymnázium Mikuláša Kováča (GMK) v Banskej Bystrici otvára od tohto školského roka nový študijný odbor, bilingválne slovensko-čínske päťročné štúdium. Škola, ktorá má 23-ročnú tradíciu a z toho 13–ročné skúsenosti s bilingválnym slovensko-španielskym študijným odborom, uvedený typ štúdia otvára formou experimentálneho overovania, schváleného ministerstvom školstva. Tento projekt sa realizuje po prvý raz na Slovensku.

"Mandarínska čínština je jazykom, ktorým hovorí najviac ľudí. Číňanov je vo svete veľa a ľudí, ktorí hovoria po čínsky je málo. Znalosť čínštiny je jednoznačne konkurenčnou výhodou. Gramatika je jednoduchá a Európan s ňou nebude mať problémy. Vo Francúzsku a Veľkej Británii existujú stovky stredných škôl, ktoré zaraďujú čínštinu ako druhý vyučovací jazyk. Hospodársko-ekonomická výmena a obchod s Čínou vo svete stále rastie. Čínština je jazykom budúcnosti," priblížila pre TASR riaditeľka GMK Alena Paulová.

Ako tiež dodala, podľa odhadov je až sto miliónov ľudí, ktorí sa vo svete učia tento jazyk. Čína expanziu svojho jazyka aktívne podporuje. Má špeciálnu vládnu agentúru, ktorá v posledných rokoch zakladá všade po svete takzvané Konfuciove učebne či inštitúty.

Ojedinelý projekt v rámci strednej Európy každý rok počas päťročného štúdia absolvuje 30 študentov s prognózou jedinečného uplatnenia sa na trhu práce nielen v rámci Slovenskej republiky, ale najmä v zahraničí. Žiaci ukončia štúdium v zmysle platnej legislatívy na úrovni C1 z čínskeho jazyka. Odborným zmluvným garantom projektu je Filozofická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Certifikované učebnice a kvalifikovaných lektorov garantuje čínska strana.

"V čínskom jazyku sa budú študovať predmety prírodovedného charakteru ako matematika, chémia, biológia, fyzika, geografia, telesná a športová výchova. Paralelne s výučbou v čínskom jazyku bude predmet vyučovaný aj v slovenskom jazyku, čím dôjde k funkčnému prepojeniu najmä odbornej terminológie potrebnej pre ďalšie štúdium na vysokých školách," vysvetlila Paulová.

GMK je štátnou vzdelávacou inštitúciou a štúdium je bezplatné.

Slávnostné otvorenie slovensko-čínskej bilingválnej sekcie sa na pôde gymnázia uskutoční 5. septembra a zúčastnia sa na ňom aj zástupcovia veľvyslanectiev Čínskej ľudovej republiky na Slovensku a Španielskeho kráľovstva, ako i štátnej správy a samosprávy.