Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Mikrobiológovi C. Klementovi z RÚVZ sa dostalo významného ocenenia

Cyril Klement, archívna snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Klement je v súčasnosti vedúcim služobného úradu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 18. marca (TASR) - Významného ocenenia sa v týchto dňoch dostalo poprednému slovenskému mikrobiológovi profesorovi Cyrilovi Klementovi za jeho celoživotné úsilie venované mikrobiológii z pohľadu verejného zdravotníctva. Hlavný výbor Československej spoločnosti mikrobiologickej sa mu rozhodol udeliť čestné členstvo. Klement je v súčasnosti vedúcim služobného úradu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

Ako uviedla, v mikrobiológii upútal jeho pozornosť patogenetický potenciál mikroorganizmov nielen z pohľadu diagnostiky a dizajnu vakcín, ale aj možnosti jeho zneužitia pre biologické zbrane. Klement sa zúčastňuje na viacerých vzdelávacích akciách vo Francúzsku, Veľkej Británii, Brazílii a je národným kontaktným expertom pre biologické zbrane a tiež expertom plánovacieho výboru pre civilnú obranu v NATO pre oblasť biologických zbraní.

"Problematiku biologických zbraní spracoval a publikoval vo viacerých knižných publikáciách a odborných časopisoch. Celkove jeho publikačnú aktivitu reprezentuje viac než 200 vedeckých prác vydaných doma i v zahraničí. Profesor Klement je členom viacerých odborných komisií, vedeckých rád a odborných spoločností," dodala Tolnayová.