Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Múzeum SNP ocení Policajný zbor za pomoc pri organizácii osláv

Ilustračné foto. Foto: TASR

Hlavný program osláv 74. výročia SNP bude v stredu 29. augusta. Otvorí ich prelet leteckej techniky Ozbrojených síl SR.

Banská Bystrica 28. augusta (TASR) – Slávnostným koncertom Štátnej opery v areáli Pamätníka SNP pokračuje v Banskej Bystrici prvý deň centrálnych dvojdňových osláv 74. výročia Slovenského národného povstania (SNP).

V utorok popoludní sa začali jazdou dobovej cyklistickej eskadróny zo Zvolena do mesta pod Urpínom. Jej účastníci v dobových uniformách sa vydali aj v sprievode historických vozidiel na jazdu cez okolité obce a ukončili ju symbolicky v srdci Povstania.

Banskobystrické Múzeum SNP, ktoré oslavy organizuje už viac ako desať rokov z úcty k národným dejinám, a najmä preto, aby mladá generácia nezabudla na odkaz pamätného 29. augusta 1944, sa večer chystá oceniť osobnosť a organizáciu, tých, ktorí ho podporujú a dlhoročne s ním spolupracujú.

"Ako to máme zaužívané už roky rokúce, udelíme dve ceny - jednotlivcovi a organizácii. Dostane ju Eva Holeczyová, je to človek, ktorý viac ako 40 rokov spolupracuje s naším múzeom, rieši s nami jazykové korektúry a participuje na viacerých projektoch. Takto sa jej chceme poďakovať."

"Ak sme pred pár rokmi ocenili Ozbrojené sily SR, bez pomoci ktorých si nevieme organizáciu tohto podujatia predstaviť, tak v tomto roku poďakujeme a udelíme ocenenie Policajnému zboru SR, bez ktorého by sme rovnako nemohli oslavy bezpečne organizovať,"
konštatoval Dalibor Lesník, marketingový manažér Múzea SNP.

Hlavný program osláv 74. výročia SNP bude v stredu 29. augusta. O 11.00 h ich otvorí prelet leteckej techniky Ozbrojených síl SR, nasledovať bude pietny akt kladenia vencov a slávnostné zhromaždenie otvorí slovenská hymna v podaní priameho účastníka SNP Vladimíra Strmeňa a Vojenskej hudby Banská Bystrica.

Na tribúne, kde s príhovormi vystúpia najvyšší ústavní činitelia, sa zhruba od 14.00 h začne kultúrny program, v ktorom sa predstavia folklórny súbor Zemplín, rocková kapela Vzdušných síl USA v Európe Touch 'n Go, banskobystrická formácia Družina, ruský spevácky súbor Babkini vnuci, Diabolské husle a Jana Orlická. Program vyvrcholí koncertom kapely Korben Dallas.

Počas popoludnia nebudú chýbať statické a dynamické ukážky Ozbrojených síl SR, dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie a novinkou tohtoročných osláv je dotykový terminál umiestnený v zemľanke, ktorý ľuďom priblíži históriu partizánskych bunkrov a ponúkne možnosť vytvoriť si vlastný vojenský preukaz.