Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. KOLLÁR: Za svoju minulosť sa nehanbím, nikoho som neokradol

Na archívnej snímke poslanec Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Štefan Puškáš

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár je pripravený ísť na detektor lži a odpovedať na obvinenia, že v 90. rokoch pašoval do vtedajšieho Československa drogy.

Bratislava 10. januára (TASR) - Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár je pripravený ísť na detektor lži a odpovedať na obvinenia, že v 90. rokoch pašoval do vtedajšieho Československa drogy. Povedal to v rozhovore pre TASR s tým, že za svoju minulosť sa nehanbí.

"Keď ma niekto vyzve, zariadi to a donesie detektor sem, pokojne sa za neho aj pred kamerami posadím. Nemám s tým problém," deklaroval Kollár. On tvrdí, že neviezol drogy, ale striebro. V októbri 2016 Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) a neskôr aj Ústav pamäti národa potvrdili pravosť dokumentov, ktoré Kollára spájajú s mafiou a pašovaním drog.

Kollár tvrdí, že s takýmito praktikami nemal nikdy nič spoločné. "Nikoho som neokradol, nepodviedol, nezostali po mne nezaplatené faktúry, rozvrátené firmy, nevyplatení zamestnanci. To, že som z detstva poznal Petra Steinhübela, mám sa za to hanbiť? Z neho pokojne mohol byť výtvarník či misionár. Ale rozhodol sa ísť zlou cestou a za to je nepreberám zodpovednosť. Nikdy som nebol súčasťou ich sveta, nikdy som nespolupracoval na nelegálnych aktivitách, a to je dôležité," uistil.

Po marcových parlamentných voľbách bola na stole aj teoretická možnosť vytvorenia stredopravej vlády na čele s Richardom Sulíkom (SaS), ktorý aj začal rokovania. Ak by chcel šéf liberálov vytvoriť koalíciu, vládnuť by musel aj s Kollárom. Porovnávať jeho prípad s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD), ktorého opozícia kritizuje pre kauzu Bašternák, však Sulík nechce.

"Kaliňák je minister vnútra, je vyšetrovaný pre majetkové podvody a je vyšetrovaný svojimi podriadenými. To je asi stonásobný dôvod na to, aby odstúpil. Je to čerstvá vec, deje sa to teraz, kým u Kollára je to roky stará vec. Nie som z toho šťastný a nemyslím si, že je to správne, ale on bude najlepšie vedieť, čo, kedy a kde prevážal či pašoval. Ak by bol Kollár za čokoľvek vyšetrovaný, bol by som proti tomu, aby sa stal napríklad ministrom," povedal Sulík.

Dokumentom NBÚ však líder SaS verí. "Nemám dôvod neveriť. Ale takouto snahou by mohli preskúmať aj nahrávku Roberta Fica (Smer-SD)," odkázal.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič to okomentoval tým, že "tesne po voľbách Kollárove styky s mafiou ešte neboli známe". "Dnes si nemyslím, že toto je človek, o ktorého by sa mala budúca alternatíva nejako opierať. Zároveň jedným dychom dúfam, že vznikne nová dobrá čestná politická sila, ktorá nám spoločne so SaS pomôže vytrhnúť Slovensko zo smrteľného zovretia zlepenca zlodejov, ktorý nám vládne," dodal.