Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

B. Kollár: Zrejme by bolo správne, keby M. Lajčák podal demisiu

Na archívnej snímke Boris Kollár. Foto: TASR - Martin Baumann

M. Lajčákovi prekáža, keď sa informácie o pakte dezinterpretujú.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) ešte ako šéf Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) vytvoril globálny pakt o migrácii, ktorý všetci na Slovensku odmietajú. Možno by preto bolo správne, keby podal demisiu. V pléne Národnej rady (NR) SR to vyhlásil líder Sme rodina Boris Kollár počas rozpravy o tomto dokumente. Jeho strana nevylučuje, že ak Lajčák neodstúpi, bude ho odvolávať.

"My tento pakt odmietame, a preto sa máme cítiť zle. Veď ako sa on pozrie svojim chlebodarcom do očí, keď jeho vlastná krajina to nepodporí? No my sme tu asi všetci blázni, xenofóbi a fašisti. Nie, nie sme," deklaroval Kollár, ktorý podobne ako väčšina parlamentu globálny pakt odmieta.

Upozornil, že negatívny postoj k dokumentu má napríklad aj Rakúsko. "Zistili, že 17 bodov z tohto paktu by im narúšalo národnú suverenitu v rozhodovaní," poznamenal.

Kollárovi tento dokument pripomína salámovú metódu. "Toto je typický príklad, ako s nami robia. Jeden krúžok po druhom. Až zistíme, že sme stratili všetky kompetencie a rozhoduje o nás niekto druhý. Takto to robia vo všetkom," dodal.

Lajčákovi prekáža, keď sa informácie o pakte dezinterpretujú. "Zostáva mi rozum stáť, keď zisťujem, kto všetko je tu odborník na interné procedúry OSN, kto všetko to vykladá veci, o ktorých nemá ani potuchy. Uráža to moju racionalitu aj integritu ako človeka. Zadefinoval som svoje červené čiary a počkajme si, ako sa veci vyvinú," poznamenal po stredajšom rokovaní vlády.