Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ONDRUŠ: Minimálna mzda je motivácia pracovať, som proti regionalizácii

Štátny tajomník MPSVR Branislav Ondruš. Foto: Tablet.tv

Jedna minimálna mzda nedokáže podľa štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny uživiť štvorčlennú rodinu.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Minimálna mzda je motivácia pracovať. Uviedol to v piatok (9. 9.) v Bratislave na medzinárodnej konferencii "Akú Európu chceme?" štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš. Konferenciu zorganizovala Konfederácia odborových zväzov SR v spolupráci s Friedrich-Ebert-Stiftung.

"To je napríklad jeden z mojich najsilnejších argumentov proti regionalizácii minimálnej mzdy, aspoň v podmienkach Slovenskej republiky," podčiarkol. Podľa jeho slov existujú štáty, ktoré majú regionálnu minimálnu mzdu. "Sú to napríklad USA. To, čo sa však v USA nazýva regionálna mzda, pokrýva z hľadiska rozlohy alebo z hľadiska ekonomického výkonu, alebo z hľadiska počtu obyvateľov asi 5 až 6 Slovenských republík," poznamenal.

Ak podľa neho minimálna mzda nepokrýva aspoň základné životné náklady, tak je v boji proti nezamestnanosti "absolútne neefektívna". "Nikto nepôjde pracovať, aby si nedokázal pokryť životné náklady. Z tohto hľadiska máme ešte stále rezervy. Treba povedať, že sme dnes v situácii, že ak máme štvorčlennú domácnosť a z nej jeden dospelý nepracuje, druhý pracuje za minimálnu mzdu, tak táto domácnosť je v hmotnej núdzi," informoval. Jedna minimálna mzda podľa neho teda nedokáže uživiť štvorčlennú rodinu.

Ak v takejto rodine pracujú dvaja dospelí za minimálnu mzdu, tak rodina sa podľa Ondruša nachádza 47 eur nad hranicou životného minima. V slovenských regiónoch s vysokou nezamestnanosťou podľa neho nie sú nižšie životné náklady, ako sú napríklad v Bratislave. "Nižšie náklady sú v týchto regiónoch iba v súvislosti s bývaním. Žiadne iné náklady nie sú v regiónoch nižšie, dokonca niektoré náklady sú vyššie. Napríklad ceny potravín sú v spomínaných regiónoch vyššie ako v Bratislave," informoval.

"Predstava, že niekto dostane napríklad v Revúcej mzdu 200 eur a 'pohrnie' sa do zamestnania, je nezmyselná, naivná a absolútne nereálna," podčiarkol štátny tajomník MPSVR SR.

Podľa jeho slov neexistuje európska krajina, ktorá by nemala minimálnu mzdu. "Existujú však krajiny, ktoré nemajú zákon o minimálnej mzde. Také krajiny existujú, to je pravda, ale to neznamená, že tam nemajú minimálne mzdy. Majú ich upravené tak ako v Rakúsku, teda na 100 % pokryté kolektívnymi zmluvami vyššieho stupňa. V každej zmluve vyššieho kolektívneho stupňa je dohodnutá minimálna mzda pre daný sektor. Podobná situácia je vo Švédsku alebo v ďalších krajinách," dodal.