Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Ondruš navštívil denný stacionár v Kvakovciach, situáciu chce riešiť

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš. Foto: TASR/Dano Veselský

Štátny tajomník MPSVR SR spomenul, že v budúcom roku chce otvoriť otázku, či niektoré podmienky pre denné stacionáre nie sú prehnane prísne.

Kvakovce 18. decembra (TASR) – Štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš verí, že v spolupráci s obcou Kvakovce vo Vranovskom okrese nájdu riešenie problému súvisiaceho s prevádzkovaním tamojšieho denného stacionára. Hľadať budú vhodnú alternatívu a formu, jednou z nich je aj klub dôchodcov.

Denný stacionár v obci prevádzkovala nezisková organizácia Lux Velit. Koncom októbra po kontrole z ministerstva práce dostala výpoveď zo zmluvy o poskytnutí finančného príspevku na sociálne služby. Zariadenie sa rozhodla zatvoriť. Stacionár, ako si ho tu ďalej pracovne nazvali, prevádzkuje teraz obec. Služby zabezpečujú pracovníčky, ktoré zamestnala v rámci projektu úradu práce, ten však o šesť mesiacov končí.

Štátny tajomník na pondelkovom stretnutí v Kvakovciach uviedol, že chce nájsť alternatívu k dennému stacionáru v obci. "Z toho, čo som si vypočul, čo by títo ľudia potrebovali, je dosť evidentné, že denný stacionár, tak ako je zadefinovaný v zákone, oni nepotrebujú," spomenul s tým, že foriem sociálnych služieb je viacero. "Moja domáca úloha je skúsiť navrhnúť obci, akú inú sociálnu službu, alebo vo všeobecnosti, akú inú službu by obec mohla poskytovať svojim občanom v Kvakovciach tak, aby to nebolo zbytočne drahé, ale aby to presne sedelo na požiadavku týchto ľudí," poznamenal.

Klub dôchodcov je podľa neho jedno z riešení, nechcel však prejudikovať, čo to bude v konečnom dôsledku. "My sa nebránime ničomu, treba jasne povedať, za akých podmienok, pretože treba si uvedomiť, že sme obec malá, rozpočtové možnosti sú obmedzené a od toho sa to všetko odvíja," uviedol starosta Kvakoviec Radovan Kapraľ.

Štátny tajomník si prezrel aj priestory. Tie podľa ministerstva nespĺňajú to, čo sa vyžaduje od denných stacionárov. "Stále sa domnievame, že nie sú v súlade so zákonom a takisto stále máme pocit, že nie sú v súlade so súhlasným stanoviskom regionálneho úradu verejného zdravotníctva," uviedol s tým, že si vyžiadajú informáciu od okresnej hygieny k tomuto zariadeniu, aby všetky detaily posúdili znovu.

Podľa Mareka Barana, ktorý na stretnutí zastupoval neziskovú organizáciu Lux Velit, tá sa nedopustila žiadnych podvodov a podmienky dodržala. "Štátni úradníci vedome zavádzajú. Oni nevedia, čo majú v papieroch a čo je skutočnosť," uviedol. V súvislosti so stanoviskom hygieny povedal, že žiadosť bola podaná podľa vyhlášky, ktorá bola platná v čase podania žiadosti. "Vyhláška, o ktorú sa opiera štátny tajomník, bola účinná od 1. októbra, kedy už bola žiadosť dávno podaná," vysvetlil.

Ondruš spomenul, že v budúcom roku chce otvoriť otázku, či niektoré podmienky pre denné stacionáre nie sú prehnane prísne. "Možnože riešením nie je predefinovať denný stacionár, ale skôr zadefinovať ešte nejakú novú službu. Je úplne prirodzené, že musíme raz za čas akoby prehodnotiť na základe praktických skúseností, ako sociálne služby majú vyzerať a aké podmienky na tie sociálne služby treba stanoviť, aby sme reagovali na reálnu potrebu, ktorá jednoducho na Slovensku je a zohľadnili možno aj špecifické podmienky v niektorých regiónoch Slovenska," uzavrel.