Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Škripek: Na Slovensku je nedostatočná diskusia o EÚ

Na archívnej snímke Branislav Škripek. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Europoslancovi Škripekovi je ľúto, že Slovensko patrí medzi krajiny s najnižšou volebnou účasťou v eurovoľbách.

Štrasburg/Bratislava 30. júla (TASR) – Na Slovensku nemáme o Európskej únii (EÚ) dostatočnú spoločenskú diskusiu. Pre TASR to uviedol europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO) z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov počas júlovej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu (EP).

Myslí si, že napriek tomu, že ľudia na Slovensku dostávajú z európskych peňazí pomoc v podobe napríklad zlepšenia infraštruktúry, dostatočne ju neoceňujú. "To všetko sú peniaze, ktorými aj bohatšie štáty EÚ prispievajú na chudobnejšie regióny Európy. Čiže, aj keď sa stretávame aj my na Slovensku s týmito pozitívnymi výsledkami, tak málo vidíme do toho, čo dobrého nám Únia dáva, alebo málo to oceňujeme," konkretizoval.

Dôvod vidí i vo vzdelanosti mladých. "Vidím v tom aj málo vyučovania našich detí o tom, prečo sme v EÚ, ako tento projekt vznikol a predovšetkým, že je to projekt mieru, pokoja a spolupráce, ktorá trvá už od vzniku prvých základných zmlúv EÚ z roku 1957," zdôraznil.



Zároveň si myslí, že príčinou je aj málo záujmu verejnosti o politickú prácu jednotlivých zástupcov. "Druhá vec je, že sa málo dostávame do médií. Nevieme, akým spôsobom odovzdať tú informáciu o našej práci, a tak to zostáva len na mojom vlastnom informovaní, najviac osobnými kontaktmi alebo spravodajom," uviedol.

Škripekovi je ľúto, že Slovensko patrí medzi krajiny s najnižšou volebnou účasťou v eurovoľbách, no je presvedčený, že sa má viac hovoriť o európskej politike a jednotlivec sa musí zaujímať o prácu politika na Slovensku, ale aj v EÚ.

Nedávne výsledky prieskumu EÚ Eurobarometer poukázali na to, že o voľby do EP, ktoré sa uskutočnia v máji 2019, má záujem 30 percent opýtaných Slovákov. Naopak, až 68 percent opýtaných o tieto voľby záujem nemá. Najviac respondentov (54 percent) je presvedčených, že ich hlas nič nezmení, 48 percent nezaujíma politika ani voľby vo všeobecnosti a takmer polovica opýtaných (47 percent) vyslovila názor, že nedôveruje politickému systému. Účasť slovenských voličov bola v EÚ najnižšia (13,05 percenta).