Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Pokračuje súdny spor Babiš verzus ÚPN

Andrej Babiš (uprostred) Foto: TASR/Štefan Puškáš

Andrej Babiš na januárovom pojednávaní aj v minulosti rázne poprel, že by bol agent ŠTB. Podľa neho ide o politický proces.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Po necelej trojmesačnej prestávke bude v pondelok 14. apríla pred Okresným súdom Bratislava I pokračovať civilné pojednávanie, ktoré vedie minister financií ČR Andrej Babiš s Ústavom pamäti národa (ÚPN) v kauze údajnej spolupráce s bývalou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB).

Naposledy sa v tomto spore na ochranu osobnosti konalo pred nižším bratislavským súdom koncom januára tohto roku. Spolupráca ministra financií s ŠtB, ktorá je uvedená vo zväzku Bureš, nebola vedomá, vypovedal tak vtedy pred súdom bývalý operatívny pracovník ŠtB a bývalý kapitán Andrej Kuľha, ktorý dal Babišov zväzok pod menom Bureš archivovať v roku 1988 a mal ho posledný v rukách. Podľa neho Babiš na 98 percent nebol príslušníkom ŠtB. "Osobne som Babiša nepoznal a nepoznám a nikdy som sa s ním nerozprával," povedal mimo iného Kuľha. On prevzal "objekt" podniku zahraničného obchodu Petrimex s agentúrnou sieťou, kde bol aj zväzok Bureš. Spis dal do archívu. V Petrimexe pracoval práve Babiš.

Spis Bureš bol podľa tohto exdôstojníka ŠtB vedený účelovo a chaoticky. Bol vedený bez vedomia agenta Bureša, obsahoval informácie, ktoré sa dali získať oficiálnou cestou. "Chýbali tu základné previerky, obsah nebol usporiadaný, v spise chýbalo množstvo dokumentov. Obsah spolupráce vo zväzkoch je falzifikovaný," povedal svedok. Nadviazanie spolupráce Babiša s ŠtB nemohlo, ako sa uvádza v spise, prebehnúť na verejnosti vo vinárni, ale prebiehalo v konšpiračných bytoch. Na 12. agentúrnej správe ŠtB sa zneužívali finančné prostriedky práve verbovaním fiktívnych agentov.

"Keby som na pojednávanie neprišiel, všetky médiá by potom písali, že sa bojím," povedal v pojednávacej sále nový český minister Babiš, ktorý na januárovom pojednávaní aj v minulosti rázne poprel, že by bol agent ŠTB. Podľa neho ide o politický proces.

Babiš: Politický proces

Na snímke súdne pojednávanie Andreja Babiša voči Ústavu pamäti národa vo štvrtok 30. januára 2014 v Justičnom paláci na Záhradníckej ulici v Bratislave. Na snímke Andrej Babiš prichádza na súd.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
"Je jasné, že ten človek viedol ten zväzok na mňa bez toho, aby som to vedel. My sme ako pracovníci zahraničného obchodu mali povinnosť písať záznamy z hovorov s cudzími partnermi, zápisy zo služobných ciest, toto všetko sa dávalo na zvláštny útvar, kde samozrejme potom si eštebáci uľahčovali prácu a chodili tam vypisovať nejaké veci, čiže je to od začiatku zmanipulované. Nikdy som nič nepodpísal, nič som neurobil, vydierali ma a som na nejakom zozname a to je všetko. A z toho sa dnes robí kvázi politický proces," povedal novinárom po odchode zo súdu Babiš.

Na Okresnom súde Bratislava I Babiš a jeho právni zástupcovia žalujú v civilnom spore na ochranu osobnosti ÚPN, ktorý eviduje zväzok, podľa ktorého bol spolupracovníkom a agentom bývalej Štátnej bezpečnosti. Materiál zverejnili pred približne dvoma rokmi viaceré české a slovenské médiá. Babiš nebol ani agentom ŠtB, ani s ňou vedome nespolupracoval, uviedli na pojednávaní na začiatku júna 2013 jeho advokáti. Ide teda podľa právnych zástupcov podnikateľa o neoprávnený zásah do jeho osobnostných práv a práve preto žaluje ÚPN.