Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Exšéfka Rádia Expres by sa mala stať členkou SDKÚ-DS

Eva Babitzová Foto: TASR

Podľa medializovaných informácií oslovili Babitzovú kritici súčasného predsedu strany Pavla Freša.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Bývalá riaditeľka Rádia Expres Eva Babitzová mieri do politiky. Mala by sa stať členkou SDKÚ-DS. Informujú o tom denníky Sme a Hospodárske noviny vo svojich dnešných vydaniach.

Podľa informácií oboch denníkov oslovili Babitzovú kritici súčasného predsedu strany Pavla Freša. Delegátom ju chcú predstaviť ako novú tvár, ktorá bude jedným zo symbolov zmenenej SDKÚ. Ak by na kongrese uspeli, bývalá šéfka rádia by sa mohla stať novou podpredsedníčkou strany.

"Nebudem to komentovať," povedala pre Sme Babitzová k možnej politickej kariére. Podpredseda SDKÚ Viliam Novotný nechcel potvrdiť ani vyvrátiť príchod Babitzovej do strany. "Blíži sa kongres a áno, uvažujeme aj o menách mimo politiky," povedal Novotný pre Hospodárske noviny.

Tie pripomínajú, že Babitzová by mohla v SDKÚ využiť hlavne svoje manažérske skúsenosti. Rovnako tak aj znalosť médií a kontakty na ľudí z tohto prostredia. Do SDKÚ by totiž mala vstúpiť v čase, keď strane výrazne klesajú preferencie. Podľa posledného prieskumu agentúry Polis by dokonca s 3,3 percentami zostala pred bránami parlamentu.

O. Matej by mal v pondelok oznámiť kandidatúru, podporuje ho východ

Ondrej Matej by mal v pondelok (22.9.) oznámiť kandidatúru na predsedu SDKÚ-DS. Podporu by mal mať podľa informácií TASR najmä z východných regiónov. Matejova kandidatúra by mohla údajne ohroziť výmenu vedenia SDKÚ-DS, na západe ho totiž nechcú. Podobne by to bolo aj v prípade, že by kandidoval podpredseda strany Viliam Novotný, ktorý by mal napokon podporiť Mateja. Mal by tiež navrhnúť za podpredsedníčku strany bývalú šéfku Rádia Expres Evu Babitzovú. Tá údajne vyhovuje investičnej skupine Penta. S tým má časť strany problém.

Výmenou Freša a celého vedenia sa má zaoberať mimoriadny Kongres (27.9.), ktorý mal byť už v júni, ale Frešo zmenil termín, hoci júnový odsúhlasilo stranícke Prezídium. Zmenou termínu rozhneval viacerých predstaviteľov strany, Jozef Mikuš sa následne vzdal funkcie. Odchod z funkcií zvažovali údajne aj ďalší podpredsedovia, ale neurobili to. V strane podľa Martina Fedora panuje napätie a nedôvera, vyriešiť by to podľa neho mohlo vzdanie sa funkcií podpredsedov. Či by nemal odstúpiť aj samotný Frešo, Fedor nepovedal.

Frešo sa funkcie vzdať neplánuje, jeho kritici zrejme nebudú mať na Kongrese dosť hlasov na jeho odvolanie. Potrebná je trojpätinová väčšina. V kuloároch sa hovorí, že ak by sa Kongres konal v júni, Frešo by už predsedom nebol. Odsunutie Kongresu na september má nahrávať práve Frešovmu zotrvaniu vo funkcii predsedu. Kongres by sa mal konať v Senici, delegáti podrobnosti dosiaľ nevedia. V hre je údajne aj ďalšie posunutie Kongresu na iný termín.

Niektorí sa obávajú, že sa Frešo pokúša zmariť rokovanie podobne, ako to urobil v júni. V strane sú údajne aj názory, že pokiaľ nedôjde k zásadným zmenám, bude Kongres zrejme koncom SDKÚ-DS. V posledných prieskumoch sa strana pohybuje pod hranicou zvoliteľnosti.