Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

E.BABITZOVÁ: Politici sa dnes boja povedať jasný názor. Šanca nie

E.Babitzová v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Šanca je občianskou pravicovou stranou, ktorá sa snaží zastať strednej vrstvy a priniesť do politiky manažérov a odborníkov.

Bratislava 30. júna (Teraz.sk) – Politici sa dnes boja povedať jasný názor ešte aj vtedy, keď sa ich novinári pýtajú, či je ich strana pravicová alebo ľavicová. Nový subjekt pod vedením Evy Babitzovej tento problém nemá. „Šanca je občianska pravicová strana, snažíme sa zastať podnikateľov, živnostníkov, strednej vrstvy. Snažíme sa o prosperujúci štát, ktorý ale musí pomáhať tým, ktorí sú na jeho pomoc odkázaní,“ povedala v diskusii na TABLET.TV.

Strana si na ustanovujúcom kongrese 20. júna zvolila vedenie, predsedníčkou sa stala Babitzová, podpredsedami nezávislý poslanec Národnej rady (NR) SR Viliam Novotný, ekonómka Jarka Lukačovičová, primátor Hriňovej Stanislav Horník a manažér Szilárd Both. „Do kongresu sme mali 237 registrovaných členov a stále berieme ďalších,“ reagovala Babitzová na otázku, akú má strana členskú základňu. „Šanca nie je projekt na chvíľu. Ak chcete normálnu politickú stranu, potrebujete štruktúry a členov,“ dodala.

Na otázku, či má strana ambíciu dostať sa do parlamentu už nadchádzajúcich parlamentných voľbách odpovedala pozitívne. „Urobíme všetko preto, aby sme sa dostali do parlamentu a aby sme mali čo najlepší volebný výsledok. Berieme to ako beh na dlhú trať, ale už sme sa postavili na štartovaciu čiaru a chceme dopadnúť čo najlepšie.“



Tvrdí, že strana chce priniesť do politiky odborníkov a skúsených manažérov z biznis sféry.
„Už som sa nevedela pozerať na to, ako zle je táto krajina menežovaná. Ľudia, ktorí prichádzajú z biznisu vedia, že štruktúru nejakého projektu, jednotlivé procesy, sa dajú profesionálne nastaviť. V tom, čo štát má byť, teda servis a služba občanom, to jednoducho nefunguje a je to čoraz horšie. Politici sa utopili v politikárčení a štát, ak ho necháme takto, bude spieť ku kolapsu,“ tvrdí Babitzová, ktorá do politiky prešla z významného manažérskeho postu v médiách.

„Chceme zjednodušiť podnikanie. Tento štát šikanuje podnikateľov a živnostníkov neskutočnou byrokraciou, neustále sa meniacimi predpismi a správa sa k nim s apriórnym podozrením, že podvádzajú,“ špecifikuje programové ciele Šance.

Za oblasť zdravotníctva zodpovedá Novotný, inšpirovať sa chce holandským modelom. „Máme hotovú koncepciu zdravotníctva. Dôraz kladieme na pohľad pacienta. Zadefinovať, na čo má pacient nárok, čo môže vyžadovať od svojej poisťovne a lekárov,“ vysvetľuje Babitzová.

Strana sa chce orientovať aj na podporu mladých rodín, okrem iného podporuje zvýšenie reálneho príjmu matky počas prvého roka na materskej dovolenke tak, aby zodpovedal jej pôvodnej mzde.

Šanca je podľa nej financovaná transparentne a je pripravená takto viesť aj predvolebnú kampaň. „Máme členské príspevky, menších aj väčších podporovateľov. Sú to ľudia, ktorí sú podnikatelia a k svojim peniazom prišli slušným spôsobom mimo biznisu so štátom. A nehanbia sa mať za svojim menom, že podporili politickú stranu,“ uzavrela Babitzová.