Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Balogová: Kroky na ochranu slobody tlače konzultujeme aj s právnikmi

Na snímke v pozadí uprostred predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) vystupuje počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR v Bratislave 14. novembra 2023. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Balogová pripomenula, že Fico sa ani doteraz nerozprával s vybranými médiami, nedával im rozhovory a už dlhší čas odpovedá na otázky redaktorov urážkami, že ide o nepriateľov národa.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Denník SME konzultuje ďalšie kroky na ochranu slobody tlače na Slovensku aj s právnikmi. V reakcii na rozhodnutie premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) prerušiť komunikáciu s vybranými médiami to pre TASR uviedla šéfredaktorka denníka Beata Balogová.

Pripomenula, že Fico sa ani doteraz nerozprával s vybranými médiami, nedával im rozhovory a už dlhší čas odpovedá na otázky redaktorov urážkami, že ide o nepriateľov národa. "Rozdiel je dnes v tom, že z pozície premiéra legitimizuje útoky proti našim médiám. Aj oficiálne delí médiá na priateľské a nepriateľské na základe ich náklonnosti k vláde. Popiera, že médiá majú za úlohu kontrolovať vládu. Ak odmieta odpovedať na ich otázky, tak ich obmedzuje v jednom zo základných poslaní," zdôraznila Balogová.

Upozornila, že premiér sa pritom rozpráva s médiami, ktoré často šíria konšpirácie, nemajú transparentnú vlastnícku štruktúru a nekladú mu kritické otázky. "Ak premiér predpokladá, že môže naše médiá zastrašiť alebo vyvolať autocenzúru, tak sa veľmi mýli," doplnila.

Premiér prerušil komunikáciu s televíziou Markíza, denníkmi N a SME, ako aj webovým portálom Aktuality. Tvrdí, že neplnia povinnosť pravdivo, všestranne a včas informovať verejnosť o činnosti orgánov verejnej moci. Proti premiérovmu prístupu protestovalo v pondelok pred Úradom vlády SR niekoľko študentov žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.