Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

J.BANÁŠ: Nemám nič proti striptízu. Ale nie v Klube spisovateľov

Na snímke transparent s nápisom Arthur Night Club v priestoroch Klubu slovenských spisovateľov na Laurintskej ulici v Bratislave 30. júla 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Plánom otvoriť v historickom Klube spisovateľov Night club sa bude zaoberať kultúrny výbor parlamentu, avizuje D. Jarjabek (Smer-SD) aj J.Viskupič (OĽaNO).

Bratislava 1. augusta (Teraz.sk/TASR) – Plán spoločnosti Arthur DS otvoriť v historických priestoroch Klubu slovenských spisovateľov v bratislavskom Dome spisovateľov Night club pobúril umelcov, ale aj politikov a bude o ňom rokovať parlamentný výbor pre kultúru a médiá.

Podľa samotnej spoločnosti ich k tomuto kroku motivujú ekonomické faktory a neochota Spolku slovenských spisovateľov situáciu riešiť. „Vzhľadom na nevyhnutnosť technickej úpravy základnej infraštruktúry budovy, ktorá sa nachádza v podzemí, je jedine prevádzka Night clubu v tejto chvíli zmysluplná,“ uviedol v tlačovom vyhlásení konateľ ARTHUR DS Erik Mikurčík.

Spolok spisovateľov v tejto súvislosti apeluje na ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD), aby zaradil Klub slovenských spisovateľov do zoznamu kultúrnych pamiatok, vrátane jeho interiéru, a tak zabránil jeho prestavbe na nočný podnik. Túto výzvu podporila aj petícia s viac ako 250 podpismi slovenských osobností.

Archívna snímka. Slávnostné odovzdávanie literárnych cien a prémií za rok 2011, ktoré udeľuje Literárny fond (LF) - výbor Sekcie pre pôvodnú literatúru - za najhodnotnejšie diela predchádzajúceho roka, sa uskutočnilo 12. júna 2012 v Klube slovenských spisovateľov v Bratislave. Na snímke Ján Tužinský (vľavo) dostal prémiu za literárnu tvorbu za rok 2011v rámci Cien LF za pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu za dielo Britva oka kultúry.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Archívna snímka. Slávnostné odovzdávanie literárnych cien a prémií za pôvodnú literárnu tvorbu za rok 2010 v Klube slovenských spisovateľov v Bratislave 22. júna 2011. Na snímke predseda sekcie Literárneho fondu pre pôvodnú tvorbu Ján Tužinský odovzdáva prémiu v rámci Ceny Ivana Kraska za knižný debut Kataríne Tholtovej za román Nočné motýle.
Foto: TASR/Vladimír Benko


Na snímke budova, ktorá dlhé roky slúžila ako sídlo slovenských spisovateľov na Laurintskej ulici v Bratislave 30. júla 2015.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Politici protestujú


„Určite to prednesiem ako tému na najbližšom výbore a budem žiadať rozpravu zainteresovaných poslancov. Nie je to politická téma, je to podľa mňa obyčajné svinstvo, že sa takéto niečo môže stať,“ komentoval plány na prestavbu spisovateľského klubu predseda kultúrneho výboru NR SR Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Dušan Jarjabek. Archívna snímka
Foto: TASR


Podobný názor má aj podpredseda výboru Jozef Viskupič (OĽaNO). „Neviem si predstaviť väčší výsmech tradícii, je povinnosťou výboru zaujať stanovisko,“ reagoval.

„Je to v podobnej rovine, ako keď si nevážime históriu a namiesto múzea staviame na hradnom kopci garáže. A to som ešte zvedavý, ako dopadnú Budmerice,“ poznamenal Viskupič.

O plánovanom Night clube v Dome spisovateľov sa chce v najbližšej dobe rozprávať s predsedom výboru Jarjabkom. Podľa Viskupiča by mal byť tejto otázke venovaný bod riadneho rokovania kultúrneho výboru, ktorý by však v takom prípade mal podľa neho zasadnúť skôr, nie až tesne pred septembrovou schôdzou Národnej rady.

„O akej kultúre tu hovoríme, ak má byť v Dome spisovateľov striptízový bar? Potom spravme z Národného divadla wellness a z Národnej galérie požičovňu porno DVD,“ podčiarkol Viskupič.

Jozef Viskupič. Ilustračné foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Banášovi striptíz nevadí, v Klube spisovateľov áno


„Nemám nič proti striptízu, ale nie v Klube slovenských spisovateľov,“ reagoval pre Teraz.sk spisovateľ Jozef Banáš. „Podľa mňa je to provokácia. Možno to má aj nejaký iný cieľ. Ale tento klub je významným symbolom pre slovenskú literatúru a kultúru,“ zdôrazňuje. Podľa Banáša sa v klube počas desaťročí stretávali umelci, nielen spisovatelia, ale aj herci a výtvarníci. V klube bolo napríklad možné stretnúť básnikov, Miroslava Válka či Jána Buzássyho.

„Vídal som tam množstvo názorovo rôzne orientovaných ľudí, chodil tam Drahoslav Machala aj Tomáš Janovic, Ľubo Feldek, Dušan Dušek, Peter Ševčovič, Gusto Murín, Anton Hykisch, Etela Farkašová,“ spomína Banáš.

Na rozdiel od Viskupiča sa na budúcnosť kaštieľa v Budmericiach, ktorý sa má stať účelovým zariadením rezortu kultúry a slúžiť pre potreby všetkých umelcov, pozerá s nádejou. „Možno by podobný model mohol byť riešením aj pre Klub spisovateľov,“ uvažuje Banáš.

Archívne foto. Zo slávnostného odovzdávania cien Zlatá kniha, Platinová kniha a Zlaté pero 2012 autorom vydavateľstva Ikar 13. februára 2013 v Bratislave. Na snímke spisovateľ Jozef Banáš, ktorý prevzal Platinovú knihu za román Sezóna potkanov.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Spoločnosť argumentuje ekonomikou


Konateľ ARTHUR DS Mikurčík zámery spoločnosti obhajuje. „Spoločnosť ARTHUR DS, vstúpila do manažmentu nehnuteľnosti Dom spisovateľov v septembri roku 2012. Už vtedy bolo zrejmé, že celá táto budova v centre Bratislavy je bez väčších investícií ekonomicky neudržateľná. Do budovy z obdobia socializmu sa od jej výstavby takmer nič neinvestovalo. Spolok spisovateľov Slovenska (SSS) ako spoluvlastník budovy však odmieta akúkoľvek investíciu do jej opravy,“ tvrdí.

„Ak by sme nezasiahli my, budova by sa dostala až do havarijného stavu. Urobili sme všetko preto, aby sme existenciu Klubu spisovateľov zachovali a to bez akejkoľvek pomoci zo strany SSS,“ dodáva Mikurčík s tým, že Night club sa im v tejto chvíli javí ako logické riešenie.

„Naša spoločnosť má záujem budovu kompletne zrekonštruovať, ale pre tento cieľ je nevyhnutná súčinnosť SSS, na ktorú trpezlivo vyčkávame už od začiatku tohto roku,“ uzatvára Mikurčík.

Spolok slovenských spisovateľov je 50-percentným spoluvlastníkom budovy, v ktorej klub sídli. O budúcnosť celej budovy, ako aj platnosť zmlúv v minulosti podpísaných so správcovskou spoločnosťou ARTHUR DS, sa súdi.

Petícia


Proti zriadeniu Night clubu v priestoroch Domu spisovateľov vznikla petícia, ktorý dodnes podpísalo viac ako 250 osobností. Tu je jej text:

Neakceptovateľný postup firmy Arthur DS, s. r. o., vo veci Klubu slovenských spisovateľov na Laurinskej 2 v Bratislave

Klub slovenských spisovateľov vyše tridsaťpäť rokov slúžil slovenskej spisovateľskej obci, vydavateľským a časopiseckým redaktorom či publicistom i ďalším umelcom a vzdelancom. Bol miestom osobných aj pracovných stretnutí mnohých osobností slovenskej literatúry, umenia a vedy, ktorých prínos do našej národnej kultúry je neoceniteľný.

Klub do roku 2013 prevádzkoval Literárny fond. Po uzavretí nájomnej zmluvy nevýhodnej pre Spolok slovenských spisovateľov s firmou Arthur DS, s. r. o., ktorý požiadal súd o jej vyhlásenie za neplatnú, sa, žiaľ, prevádzka klubu skončila. Po kratšej letnej prestávke sa prevádzka obnovila – na základe iniciatívy spisovateľov a vedúceho klubu Ondreja Antovszkého. Dňa 20. júla t. r. sme sa – v ozname na vstupných dverách do budovy – s poľutovaním dozvedeli, že Klub spisovateľov končí. Spolok slovenských spisovateľov vzápätí vyzval nájomcu – firmu Arthur DS, s. r. o., aby nezmenila účel využívania tradičného klubu spisovateľov a zachovala jeho fungovanie.

Navzdory tomu sa však 27. júla t. r. objavil nad vstupným schodiskom do Klubu slovenských spisovateľov veľký baner s nápisom ARTHUR NIGHT CLUB a s vyobrazením striptízovej tanečnice, ktorý avizuje otvorenie nočného striptízového klubu v priestoroch Klubu slovenských spisovateľov.

Toto jednostranné úsilie nájomcu budovy firmy Athur DS zriadiť – bez konzultácie so Spolkom slovenských spisovateľov ako 50 % spoluvlastníkom budovy – v priestoroch klubu nočný striptízový klub považujeme za poburujúci a provokatívny zámer znehodnocujúci genia loci Klubu slovenských spisovateľov. O to väčšmi, že uvedený zámer nemá žiadnu oporu ani v zmluve o prenájme, na ktorú sa Arthur DS odvoláva ako na platnú, napriek tomu, že zmluva je predmetom súdnej žaloby vo veci jej neplatnosti.

Z uvedených dôvodov sa obraciame na ministra kultúry Slovenskej republiky Marka Maďariča s návrhom na zaradenie Klubu slovenských spisovateľov do zoznamu kultúrnych pamiatok – vrátane jeho interiéru, reliéfnych portrétov slovenských spisovateľov od významných slovenských sochárov (ktoré sa t. č. nachádzajú v depozite Literárneho fondu) a umeleckej plastiky Trojstrom – vývoj slovanského písma od akad. sochárky Ľudmily Cvengrošovej (ktorá bola inštalovaná vo foyer nad vstupom do klubu), ako aj v kontexte, že autorom pôvodnej architektonickej štúdie budovy v klasickom vydaní vrátane Klubu slovenských spisovateľov na Laurinskej 2 v Bratislave bol jeden z našich najvýznamnejších architektov 20. storočia prof. Jozef Lacko, o. i. projektant mostu SNP v Bratislave.

Zároveň žiadame firmu Arthur DS, aby bezodkladne rokovala so SSS ako relevantným partnerom i s Literárnym fondom o ďalšej prevádzke Klubu slovenských spisovateľov.

Obraciame sa na spisovateľskú, umeleckú komunitu a celú kultúrnu verejnosť s výzvou na podporu úsilia zachrániť Klub slovenských spisovateľov!

__________________________________________________________
Signatári Výzvy SSS – Zachráňme Klub slovenských spisovateľov!
1. Miroslav Bielik, básnik, predseda SSS
2. Jaroslav Rezník, básnik, čestný predseda SSS
3. Pavol Dinka, spisovateľ, podpredseda SSS
4. Ján Tazberík, básnik, tajomník SSS, člen PSSS
5. Štefan Cifra, básnik, šéfredaktor Literárneho týždenníka, predseda KK SSS
6. Vincent Šabík, literárny vedec, kulturológ, zakladajúci šéfredaktor Literárneho týždenníka
7. Štefan Moravčík, básnik
8. Boris Brendza, básnik, šéfredaktor Dotykov, člen PSSS
9. Oliver Šabík, Ing. arch., stavbyvedúci budovy vydavateľstva Slovenský spisovateľ na Laurinskej 2 v Bratislave
10. Gustáv Murín, spisovateľ, publicista
11. Margita Ivaničková, poetka, členka PSSS
12. Viera Švenková, prozaička, redaktorka
13. Matúš Kučera, historik, člen PSSS
14. Július Balco, prozaik, člen PSSS
15. Bystrík Šikula, prozaik, šéfredaktor Slovenských pohľadov
16. Ján Čomaj, autor literatúry faktu, člen PSSS
17. Peter Mišák, básnik, publicista, podpredseda SSS pre členské otázky a regionálne odbočky
18. Roman Michelko, publicista, riaditeľ vydavateľstva SSS, člen PSSS
19. Jozef Zavarský, básnik, člen PSSS
20. Jozef Vladár, historik, člen PSSS
21. Jana Borguľová, spisovateľka, členka PSSS
22. Jozef Mikloško, poslanec NR SR, člen PSSS
23. Anton Hrnko, historik, publicista, člen KK SSS
24. Dalimír Stano, básnik, editor, člen PSSS
25. Emil Holečka, básnik, člen PSSS
26. Teodor Križka, básnik, šéfredaktor Kultúry, člen PSSS
27. Pavol Tomašovič, básnik, člen PSSS
28. Eva Fordinálová, literárna vedkyňa
29. Vladimíra Komorovská, prozaička, tajomníčka AOSS a SC PEN, členka SSS
30. Ján Pakan, akademický maliar
31. Radislav Kendera, básnik, šéfredaktor periodika Rozhľady po kultúre a umení, člen KK SSS
32. Tatiana Jaglová, novinárka, spisovateľka
33. Martin Chudík, básnik, člen SSS a SC PEN
34. Anna Gurtlerová, učiteľka ZUŠ Handlová, spisovateľka
35. Michaela Nahálková, knihovníčka (medzinárodná výmena) – UK SAV
36. Andrej Maťašík, Slovenská akadémia vied, Akadémia umení v Banskej Bystrici
37. Marta Hlušíková, spisovateľka, Rimavská Sobota
38. Gabriela Rothmayerová, novinárka, spisovateľka, Bratislava
39. František Koreň, historik, Dolný Kubín
40. Marek Holka, právnik
41. Lukáš Perny, kulturológ, hudobník, Komjatice
42. Michaela Laškodyová, Reinigungs – Firma Botošová, Košice
43. Pavol Stuchlý, prozaik, Istebné
44. Matej Horňák, študent
45. Ľudovít Majer, elektrotechnický inžinier, aforista, epigramik, básnik, Banská Bystrica
46. Mária Pažmová, študentka vysokej školy
47. Veronika Šikulová, spisovateľka, Modra
48. Dagmar Batisová, manažérka, Poprad
49. Lucia Lovecka, Zakaznícky servis
50. Viera Benková, poetka, B. Petrovec, Srbsko
51. Gabriel Németh, invalidný dôchodca, Čierna nad Tisou
52. Mária Chudíková, inžinierka
53. Viktor Holečko, výtvarnik, Studienka
54. Michael Augustín, doktorand, Ústav politických vied SAV
55. Viktor Timura, filozof, kulturológ, Bratislava
56. Ivan A. Petranský, historik, Bratislava
57. Filip Huszár, študent, Lučenec
58. Anna Kováčová, lekárka, publicistka, prekladateľka
59. Radoslav Mariňák, konštruktér, Čierne
60. Lýdia Jergušová-Vydarená, výtvarníčka, Bratislava
61. Bibiana Lenartová, dochodca, Žilina
62. Silvia Antalíková, vychovávateľka, autorka, Stupava
63. Nora Valová, prekladateľka
64. Július Lomenčík, vysokoškolský pedagóg, Filozofická fakulta UMB Banská Bystrica, člen SSS
65. Ľudovít Števko, publicista, Bratislava
66. Lucia Štasselová, architektka
67. Zuzana Hynková, právnička
68. Jela Plencnerová, architektka
69. Ján Ruman, politológ, manažér
70. Milan Vároš, člen SSS, nositeľ Rádu Ľudovíta Štúra
71. Peter Papšo, vysokoškoský učiteľ, spisovateľ, Banská Bystrica
72. Igor Chovan, advokát
73. Jana Papšová, pedagogická pracovníčka, Banská Bystrica
74. Ladislav Čarný, výtvarník, pedagóg VŠVU, Bratislava
75. Katarína Tothová, vysokoškolská profesorka, Právnická fakulta UK, Bratislava
76. Martina Schwarzová, personalistka
77. Barbora Brezovská, študentka
78. Katarína Jandová, psychologička, Bratislava
79. Ivan Hampl, podnikateľ, Bratislava
80. Blažej Petrus, Bratislava
81. Danica Pauličková, akad. maliarka, Bratislava
82. Pavol Fabian, zverolekár, spisovateľ
83. Ondrej Kalamár, spisovateľ, Zvolen
84. Mária Turzová, doktorandka na STU BA
85. Anton Steffek, živnostník
86. Václav Šuplata, spisovateľ, scenárista
87. Alena Szabová, učiteľka MŠ
88. Adriena Richterová, prekladateľka
89. Martina Monošová, spisovateľka, dizajnérka, členka SSS, Pezinok
90. Leopold Moravčík, novinár a spisovateľ
91. Ladislav Serdahély, riaditeľ, Literárny fond, Bratislava
92. Juraj Šebo, spisovateľ
93. Stanislav Muntág, Matica slovenská
94. Gabriela Spustová, redaktorka, spisovateľka, Suchá nad Parnou
95. Miroslav Demák, spisovateľ, prekladateľ, Bratislava
96. Milan Čarňanský, bývalý spisovateľ, Spišská Nová Ves
97. Petr Orság, vysokoškolský učiteľ, Bratislava
98. Jitka Bezúrová, výtvarníčka a poetka, Slovenská výtvarná únia, Senec
99. Bedrich Formánek, docent FEI STU -- dôchodca, člen SSS, Bratislava
100. Dana Kumar, manažérka pre vzdelávanie, Babylon Academy jazyková agentúra
101. Timotea Vráblová, literárna vedkyňa
102. Ľubomír Pajtinka, šéfredaktor periodík Rodina a škola a Učiteľské noviny, Bratislava
103. Miroslava Avramovová-Čierna, jazykovedkyňa, publicistka, Bratislava
104. Marcela Morsztýnová, právnička, Bratislava
105. Štefan Haviar, zástupca šéfredaktora Slovenských pohľadov
106. Pavol Varga, novinár, Marianka
107. Milan Holub, novinár-dôchodca, člen SSS, Dunajská Lužná
108. Mária Kovalčíková, výtvarná teoretička a výtvarníčka, Bratislava
109. Etela Farkašová, literárna vedkyňa, spisovateľka
110. Hana Košková, spisovateľka
111. Zuzana Hábeková, študentka FiF UK
112. Ľubo Olach, spisovateľ, básnik, Bratislava
113. František Bradáč, dôchodca, Košice
114. Anton Čulen, predseda Aliancie za nedeľu – Slovensko o. z., Bratislava
115. Žaneta Kurcinová, Habovka
116. Radoslav Matejov, šéfredaktor Knižnej revue
117. Miroslav Bartoš, MÚ Turčianske Teplice, básnik, výtvarník
118. Ingrid Lukáčová, poetka, členka SSS, Sečovce
119. Dušan Mikolaj, spisovateľ, člen SSS
120. Martin Borko, verejná politika a verejná správa
121. Miloslav Dubec, teoretický fyzik, dôchodca, Bratislava
122. Jozef Smida, publicista, Bratislava
123. Artur Smida, Bratislava
124. Oliver Vadovič, Bratislava
125. Martina Vadovičová, Levice
126. Eva Benešová, Bratislava
127. Miroslav Košťany, dôchodca, Sereď
128. Kristián Čura, spisovateľ, básnik, prekladateľ, Prešov
129. Benjamín Škreko, novinár, Trnava
130. Etela Čárska, muzikologička, publicistka, Bratislava
131. Viliam Komora, Matica slovenská
132. Vladimír Blaho, publicista a operný kritik, Bratislava
133. Stanislav Brtoš, duchovná osoba, Ružomberok
134. Lucia Halová, prekladateľka v slobodnom povolaní
135. Pavol Ičo, publicista, učiteľ, Košice
136. Edita Gavorová, advokátka, Bratislava
137. Katarína Janšáková, študentka, Trnava
138. Beata Vargová-Kuracinová, poetka, Trnava
139. Andrej Sýkora, ekonóm, Žilina
140. Katarína Gajdošová, Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV, Bratislava
141. Erika Košická, administratívna pracovníčka, Bratislava
141. Anna Šebestová, lexikografka, Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra, Bratislava
143. Július Chudík, štátny zamestnanec, Bratislava
144. Tatiana Blichová, Trenčín
145. Jana Melicherová, čitateľka, Zvolen
146. Katarína Hudecová, členka SSS, Trenčianske Teplice
147. Júlia Behýlová, Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV, Bratislava
148. Ján Kamenistý, novinár, prekladateľ, Bratislava
149. Martin Slobodník, vysokoškolský pedagóg, Bratislava
150. Adam Balvoň, študent
151. Miroslav Pius, spisovateľ a historik, nositeľ Veľkej medaily sv. Gorazda MŠ SR, člen PSSS
152. Milan Gonda, knihovník, člen SSS, Martin
153. Vladimír Farkaš, vedecký pracovník SAV, Bratislava
154. Zuzana Farkašová, učiteľka, Bratislava
155. Martin Vladik, básnik, člen SSS, Poprad
156. Jaroslava Kuchtová, SŠ učiteľka, spisovateľka, Žilina
157. Tomáš Tepper, spisovateľ, Praha
178. Jana Judinyová, publicistka, referentka, Trnava
159. Ľuboš Jurík, publicista, Bratislava
160. Ján Mráz, maliar, Mníchov
161. Peter Glasnák, ekonóm
162. Katarína Balleková, dialektologička, Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV, Bratislava
163. Ľubica Dvornická, Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV, Bratislava
164. Emil Benčík, novinár, spisovateľ a prekladateľ, Bratislava
165. Radoslava Rusňáková, reportérka, Bratislava
166. Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí, Praha
167. Martin Prebudila, redaktor Novosadského rozhlasu, Stará Pazova, Srbsko
168. Miroslav Janek, novinár, publicista, spisovateľ, prekladateľ, Bratislava
169. Marcel Slávik, Združenie domových samospráv, Bratislava
170. Monika Ščevovichová, novinárka, Bratislava
171. Desana Dudášová, fotografka, Bratislava
172. Miroslav Musil, historik, publicista, sprievodca, člen SC PEN, Bratislava
173. Emil Polák, novinár, Bratislava
174. Martina Krahulcová, odborná referentka, BBSK, Dúbravica
175. Soňa Herényiová, výtvarníčka, Bratislava
176. Katarína Dudová, vysokoškolská pedagogička, UKF Nitra
177. Marika Smoroňová, študentka, Nová Ľubovňa
178. Marián Moncman, podnikateľ, Zeleneč
179. Vladimíra Hudáková, prekladateľka, Ivanka pri Dunaji
180. Dominik Smrek, spisovateľ, vydavateľ, Bratislava
181. Jozef Sivák, vedecký pracovník SAV, prekladateľ, Bratislava
182. Silvia Slezáková, štátna zamestnankyňa
183. Martin Činovský, výtvarník, pedagóg UK, Bratislava
184. Elena Štefková, dôchodkyňa, Bratislava
185. Anton Péteri, básnik, člen SSS, Ružomberok
186. Ľubomír Podušel, historik umenia, Bratislava
187. Marcel Lalkovič, Ružomberok
188. Samuel Rešetár, študent, Nemcovce
189. Zdena Viziová, dôchodkyňa, Bratislava
190. Miroslav Danaj, prednosta chirurgickej kliniky, Ružindol
191. Natália Sivoková, výskum, Nitra
192. Ľudomír Molitoris, generálny tajomník Spolku Slovákov v Poľsku, nositeľ Radu Bieleho dvojkríža
193. Marián Tkáč, Matica slovenská, Martin
194. Viera Valachovičová Ryšavá, predsedníčka o. z. Femina -- Klub slovenských spisovateliek
195. Ružena Šípková, poetka, Myjava
196. Daniela Troppová, členka výboru SAN, Bratislava
197. Dušan Tropp, novinár, Bratislava
198. František Baloha, učiteľ, dôchodca, Závadka nad Hronom
199. Klára Jamrichová, študentka Filozofickej fakulty UK, Dolný Lopašov
200. Igor Válek, šéfredaktor magazínu Slovensko
201. Dušan Jarjabek, operný spevák, poslanec Národnej rady SR, Bratislava
202. Ľubica Štefaniková, spisovateľka, Prešov
203. Viliam Turian, dôchodca, Bratislava
204. Michal Paluga, študent FTF VŠMU, Dolný Kubín
205. Alexander Molnár, výtvarný fotograf, Bratislava
206. Anna Lysá, Univerzita Komenského, Bratislava
207. Marián Minárik Častovský, Bratislava
208. Tomáš Winkler, Martin
209. Elena Lichá Zábranská, publicistka, Bratislava
210. Erika Petrašková, stredoškolská učiteľka, Prešov
211. Milan Polák, divadelný kritik a historik, Bratislava
212. Marián Parkányi, Bratislava
213. Nina Kujovičová, čitateľka slovenskej literatúry
214. Jarmila Veľká, akad. maliarka, členka SVÚ, Bratislava
215. Jarmila Malíková, členka tímu správy daní, Bratislava
216. Ján Majcher, dôchodca, Handlová
217. Michal Chudík, študent, Bratislava
218. Tomáš Turner, opatrovateľ, autor, Trenčín-Opatová
219. Ivor Švihran, Bratislava
220. Nina Hulmanová, právnička, Bratislava
221. Katarína Pucovská, zodpovedná redaktorka potrálu www.kulpin.net, Kulpín, Srbsko
222. Anna Lisá, na dôchodku, Liptovský Mikuláš
223. Andrej Jaroš, kunsthistorik a galerista, Flatgallery, Bratislava
224. Ľubica Fedorovová, SZČO, Bratislava
225. Vladislav Stanko, podnikateľ, CZECHOSLOVAK REAL, Praha, ČR
226. Andrea Janečková, administratívna pracovníčka, Bratislava
227. Viera Revallová, dôchodkyňa, Banská Bystrica
228. Ladislav Hrubý, učiteľ, Krásno nad Kysucou
229. Leonard Slivka, dôchodca, Zalužice
230. Dušan Davidov, režisér-slobodné povolanie, Košice
231. Irena Gyengeová, matrikárka, Reca
232. Tomáš Haviar, architekt, publicista
233. Michaela Haviarová, kunsthistorička
234. Jozef Banáš, spisovateľ, Bratislava
235. Ján Maršálek, básnik, publicista, Svinná
236. Katarína Škandíková, historička umenia, Bratislava
237. Mária Bátorová, Ústav svetovej literatúry SAV a Pedagogická fakulta UK Bratislava, Bratislava
238. Jozef Bátora, Katedra Archeológie UK Bratislava a AÚSAV Nitra, Bratislava
239. Viliam Jablonický, publicista, historik kultúry, Bratislava
240. Lujza Jablonická, pedagóg, Bratislava
241. Oto Nováček, architekt, Ružomberok
242. Dagmar Fillová, štátna správa, Banska Bystrica
243. Oľga Chudá, štátny zamestnanec, Bratislava
244. Maroš Servátka, profesor experimentálnej ekonómie, Macquarie Graduate School of Management, Sydney
245. Magdaléna Petrufová, Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV, Bratislava
246. Zuzana Dolinayová Kutliková, andragogička, Bratislava
247. Jozef Heriban, spisovateľ, scenárista, predseda SC PEN, podpredseda AOSS, Bratislava
248. Eduard Samlek, spisovateľ, publicista, člen SSS, Tlmače
249. Jozef Leikert, spisovateľ, vysokoškolský pedagóg, Bratislava
250. Eva Černochová, pedagogička, Bratislava
251. Květa Fulierová, výtvarníčka, Bratislava
252. Tamara Šimončíková Heribanová, spisovateľka, publicistka, Bratislava
253. Marián Servátka, diplomat, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Bratislava
254. Vladimír Koláček, žurnalista-fotograf HK Dukla, Trenčianske Stankovce
255. Viera Kovalová-Gabajová, dôchodkyňa, Bratislava
256. František Ďuriš, dôchodca, administrátor, Bánovce nad Bebravou
257. Alexander Halvoník, literárny kritik, Bratislava
258. Peter Kováč, dôchodca, Bratislava
259. Paula Sabolová, spisovateľka, Bratislava
260. Jana Liptáková, scenáristka a dramaturgička, Bratislava
261. Radana Štrbáková, VŠ učiteľka, Univerzita Komenského v Bratislave
262. Ján Vyhnálik, právnik, Bratislava
263. Katarína Popracová, copywriterka, textárka, Bratislava
264. Andrej Trebatický, chemik – dôchodca, Bratislava
265. Štefan Kováč Adamov, katolícky kňaz a člen SSS, Rybník
266. Matej Midriak, Bratislava