Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Polícia hľadá bombu vo všetkých pobočkách banky v SR

Ilustračná foto Foto: TASR

Zamestnanci pobočiek boli evakuovaní, v objektoch sú pyrotechnici, špeciálne vycvičené služobné psy na vyhľadávanie výbušnín a iné zúčastnené zložky.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Polícia dnes prijala anonymné oznámenie o tom, že v pobočke bankovej inštitúcie je umiestnená ostrá nástražná bomba.

Keďže v správe nebolo uvedené, o ktoré mesto alebo pobočku ide, polícia prijala opatrenia v rámci všetkých Krajských riaditeľstiev Policajného zboru na Slovensku. TASR informovala Andrea Dobiášová z Prezídia PZ.

Polícia v tejto chvíli vykonáva všetky potrebné bezpečnostné opatrenia, ktoré jej ukladá zákon, zatiaľ s negatívnym výsledkom. Zamestnanci pobočiek boli evakuovaní, v objektoch sú pyrotechnici, špeciálne vycvičené služobné psy na vyhľadávanie výbušnín a iné zúčastnené zložky,

Bratislavský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci pre trestný čin šírenia poplašnej správy. Za tento trestný čin môže hroziť trest odňatia slobody až na dva roky.


V bankách v Bratislave a B. Bystrici nahlásili bomby

Nástražný výbušný systém dnes predpoludním nahlásili v banke na Obchodnej ulici v Bratislave. Na pokyn polície musel Dopravný podnik Bratislava odstaviť električkovú dopravu a celú ulicu polícia uzavrela.

"Predpokladaný koniec odklonu MHD bol naplánovaný na 10.30 h, avšak situáciu sa vďaka promptnej spolupráci dispečingu DPB a polície podarilo doriešiť skôr, takže od 9.47 h boli odstránené zátarasy. Električková doprava už cez Obchodnú ulicu premáva, no je potrebné počítať s menšími zdržaniami, kým sa všetky vozidlá uspôsobia grafikonu," uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

V Banskej Bystrici polícia prehliada 15 pobočiek bánk

Anonymné oznámenie o tom, že v pobočke banky je uložená ostrá nástražná bomba, prijala dnes ráno polícia v Banskobystrickom kraji. TASR o tom informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Vašková.

Ide o konkrétnu sieť finančných inštitúcii, ktorá má v kraji 15 pobočiek. "Keďže v oznámení nebolo uvedené, o ktorú z pobočiek ide, bolo potrebné zo strany polície vykonať opatrenia vo všetkých jej pobočkách," uviedla hovorkyňa.

Pracovníci pobočiek boli evakuovaní, na všetkých objektoch predmetnej banky sa v týchto chvíľach vykonávajú potrebné opatrenia. Na mieste sú pyrotechnici, špeciálne vycvičené služobné psy na vyhľadávanie výbušnín a iné zúčastnené zložky a vykonávajú sa prehliadky objektov.

Bližšie informácie k udalosti poskytne polícia neskôr.

Bombové poplachy na území SR v roku 2014

Nástražný výbušný systém dnes predpoludním nahlásili v banke na Obchodnej ulici v Bratislave.

Anonymné oznámenie o tom, že v pobočke banky je uložená ostrá nástražná bomba, prijala dnes ráno polícia aj v Banskobystrickom kraji.

TASR prináša výberovú chronológiu bombových poplachov na území Slovenskej republiky (SR) v roku 2014.

14. apríla 2014 - Krátko pred 17.15 h polícia prijala oznámenie, že do pobočky banky na Stromovej ulici v Bratislave vošla žena, ktorá vykrikovala, že má u seba bombu. Policajti ženu zaistili. Následná pyrotechnická prehliadka priestorov sa skončila s negatívnym výsledkom. V inkriminovanom čase bola 48-ročná žena pod vplyvom alkoholu.

5. apríla 2014 - Muž krátko po 23.00 h na linku 158 oznámil, že v multifunkčnej budove na Karpatskej ulici v Bratislave je bomba. Ihneď po prijatí oznámenia polícia vykonala potrebné bezpečnostné opatrenia. Z multifunkčnej budovy policajti ihneď evakuovali jej obyvateľov, zamestnancov, ako aj návštevníkov a okolie budovy zabezpečili, bezpečnostná pyrotechnická prehliadka, ktorá sa skončila približne dve hodiny po polnoci, hodnovernosť oznámenia nepotvrdila.

26. marca 2014 – Evakuáciu základnej školy na sídlisku Terasa v Košiciach si vyžiadala údajná bombová hrozba. Riaditeľke školy krátko po 10.00 h anonym telefonicky oznámil: "Chcem vám povedať, že na škole máte bombu". Na miesto boli okamžite vyslané policajné hliadky i psovodi so služobnými psami na vyhľadávanie výbušnín. Pyrotechnická prehliadka skončila s negatívnym výsledkom.
Len asi hodinu po telefonáte v základnej škole anonym telefonicky oznámil pracovníčke košického magistrátu, že na košickom súde je bomba. Budovu košických súdov taktiež evakuovali, pri prehliadke polícia bombu nenašla.

26. marca 2014 – Bombu na košickom okresnom súde krátko po 11.00 h telefonicky nahlásil na Magistrát mesta Košice anonymný volajúci. Na základe telefonátu prerušili činnosť krajského súdu a troch okresných súdov v Košiciach. Po evakuácii sudcov, zamestnancov a účastníkov súdnych konaní nasledovala obhliadka budovy košických súdov na Štúrovej ulici, vrátane pracoviska na Tichej ulici, ktorá bola ukončená s negatívnym výsledkom.

12. marca 2014 – Bombu na košickom okresnom súde krátko po 10.30 h telefonicky nahlásil na linku 158 mužský hlas. Z budovy na Štúrovej ulici okamžite evakuovali pracovníkov i ďalšie prítomné osoby. Na mieste zasahovali policajné hliadky a psovodi so služobnými psami na vyhľadávanie výbušnín. Pyrotechnická prehliadka bola ukončená o 13.20 h s negatívnym výsledkom.

10. marca 2014 – Pobočku banky na košickom sídlisku Nad jazerom museli popoludní evakuovať pre údajnú výbušninu. Uloženie bomby v pobočke telefonicky oznámil polícii pred 15.00 h mužský hlas. Na miesto boli ihneď vyslané policajné hliadky i psovodi so služobnými psami na vyhľadávanie výbušnín. Pyrotechnická prehliadka priestorov na Bukoveckej ulici bola ukončená krátko pred 16.00 h hodinou s negatívnym výsledkom.

20. februára 2014 – Krátko pred ôsmou hodinou anonym zatelefonoval na operačné stredisko polície v Komárne, že na pošte je bomba. Volajúci nekonkretizoval poštu, preto bolo potrebné evakuovať všetky tri pošty v Komárne. Na miesto boli vyslané zložky Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Komárne, pyrotechnici a psy na vyhľadávanie výbušnín. Policajti v ten deň vypátrali volajúceho, bol ním 13-ročný chlapec z Komárna.

10. februára 2014 – Neznámy páchateľ popoludní telefonicky oznámil, že v budovách žilinského krajského i okresného súdu sa nachádzajú bomby. Vykonané pyrotechnické prehliadky s pomocou služobných psov nepotvrdili túto poplašnú správu.