Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Všetky štyri obete tragickej havárie vrtuľníka už našli

Na snímke kondolenčná kniha a fotografie posádky vrtuľníka zľava: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš, ktorý havaroval neďaleko obce Strelníky, v centrále spoločnosti Air - Transport Europe v Poprade 8. septembra 2016. Foto: TASR - Oliver Ondráš
Pietna spomienka na záchranárov, ktorí tragicky zahynuli pri páde vrtuľníka v Prielome Hornádu, sa konala 17. júla 2016 na Symbolickom cintoríne Kláštorisko v Slovenskom raji. Foto: TASR/Milan Kapusta

Smutná udalosť sa stala v katastri Strelníkov v stredu po 22.30 h. Vojenský vrtuľník podozrivé miesto havárie lokalizoval a dal súradnice hasičom a Policajnému zboru.

Strelníky 8. septembra (TASR) - Desiatky záchranárov Horskej záchrannej služby Nízke Tatry, policajtov i hasičov v týchto chvíľach stále prehľadávajú okolie miesta tragického pádu vrtuľníka v Strelníkoch pri Banskej Bystrici, ku ktorému došlo v nočných hodinách.

Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air-Transport Europe v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici zahynuli na palube štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient. TASR informovala hovorkyňa ATE Poprad Zuzana Hopjaková. Pri Banskej Bystrici havaroval v stredu večer vrtuľník spoločnosti Air-Transport Europe (ATE).



Na miesto nešťastia ešte v noci prišiel aj minister vnútra SR Robert Kaliňák. Pozostalým rodinám obetí vyslovil úprimnú sústrasť.

"V týchto chvíľach bolo potvrdené, že príslušné záchranárske zložky našli vrak vrtuľníka a štyri telá bez známok života," uviedla hovorkyňa ATE s tým, že v tejto fáze nemajú žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody. Vrtuľník letel z Popradu do Strelník, aby záchránil pacienta po páde z výšky.



Na miesto nehody dorazil aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorý poďakoval všetkým zložkám, ktoré sa na záchrannej akcii podieľajú. „Aj na tomto prípade je vidieť že záchranári nasadzujú vlastný život, o to nešťastnejšie je keď stratítme takých ľudí, ktorí nasadzujú vlastné životy,“ uviedol minister Drucker a dodal, že po vyšetrení tejto tragédie bude treba prijať také opatrenia, aby sa znížil počet takýchto udalostí.

Svedkovia nešťastia počuli dva zvuky
Na snímke zriadený krízový záchranný štáb v blízkosti futbalového ihriska v obci Strelníky, kde sa dnes v noci zrútil záchranársky vrtuľník. Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air - Transport Europe (ATE) v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici zahynuli na palube štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient.
Foto: TASR Branislav Račko

Ako spresnil, k nehode vrtuľníka došlo krátko po 22.30 h, po zotmení, keď záchranári naložili zranenú osobu - 38-ročného pacienta, ktorý spadol z kamenného zrázu. Potvrdil, že krátko po odlete záchranárskeho vrtuľníka svedkovia počuli dva zvuky, ktoré následne prerušili jeho let.



Pri lokalizácii miesta havárie pomáhali aj vojaci z leteckej pátracej a záchrannej služby. Ako informoval minister obrany Peter Gajdoš na svojom profile na facebooku, vojenský vrtuľník podozrivé miesto havárie lokalizoval a dal súradnice hasičom a Policajnému zboru. "Následne vrtuľník ministerstva vnútra miesto tragédie potvrdil. Samozrejme, v prípade požiadaviek rezortu vnútra sme pripravení pomôcť aj naďalej," dodal Gajdoš.



Po odlete sa nepodarilo nadviazať kontakt s posádkou



"Po odlete z miesta udalosti sa dispečingu ATE nepodarilo nadviazať žiaden ďalší kontakt s posádkou. Následne boli aktivované príslušné záchranárske zložky, ktoré po nezvestnom vrtuľníku pátrali v ťažko dostupnom teréne niekoľko hodín. V skorých ranných hodinách boli nájdené prvé trosky vrtuľníka a následne štyri telá bez známok života," napísala na svojej oficiálnej webovej stránke spoločnosť AIR–TRANSPORT EUROPE k pádu záchranárskeho vrtuľníka v katastri obce Strelníky.



Pamiatku obetí tragickej nehody si uctí symbolickým gestom – spanilou jazdou nových sanitiek - aj spoločnosť Falck Emergency, a.s. TASR o tom informovala jej hovorkyňa Alena Lacyková-Krčová.
Vrtuľník Bell 429, archívne foto.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Tragický koniec záchrannej akcie

Horská záchranná služba pomáhala v stredu večer pri zásahu v Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Tímy záchranárov sa dostali ku zranenému turistovi, ktorý padal asi 30 metrov z brala, na terénnej technike. Muža po ošetrení naložili na palubu vrtuľníka. "Krátko po vzlete záchranári počuli dve rany akoby výbuchy," uvádza na svojej stránke Horská záchranná služba. Skutočnosť sa dozvedel dispečing v Poprade a príslušné tiesňové linky. "Nikomu sa nedarilo spojiť s posádkou a vrtuľník nebolo možno vidieť ani na radaroch," pokračuje informácia horskej služby s tým, že horskí záchranári vyjadrujú najhlbšiu sústrasť rodinám, kolegom, kamarátom zosnulých záchranárov a zachraňovaného turistu.



Na palube vrtuľníka Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR sa nachádzala posádka v zložení: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Henrich Mišovič


"Pilot vrtuľníka Ján Rušin mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Lekárka Patrícia Krajňáková mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár," priblížila Hopjaková.

Na snímke záchranár František Bartoš. FOTO TASR - AIR - TRANSPORT EUROPE, 8. september 2016
Foto: TASR AIR - TRANSPORT EUROPE


Životy záchranárov vyhasli práve pri plnení svojho náročného poslania, akým bola pomoc a záchrana ľuďom v tiesni. "Za ich nasadenie a oddanú prácu, ktorú vykonávali s najvyššou profesionalitou, im patrí naša nesmierna vďaka a uznanie. Česť ich pamiatke," dodala hovorkyňa.

Na snímke lekárka Patrícia Krajňáková, 8. september 2016
Foto: TASR TRANSPORT EUROPE,


Vedenie spoločnosti ATE a jej zamestnanci vyjadrujú hlbokú úprimnú sústrasť ich rodinám a priateľom.



Na snímke pilot Ján Rušin. FOTO TASR - AIR - TRANSPORT EUROPE, 8. september 2016
Foto: TASR FOTO TASR - AIR - TRANSPORT EUROPE,


A. Kiska: Včera zahynul aj pilot Janko Rušin, moja blízka rodina

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska.
Foto: TASR/Martin Baumann
Na tragédiu zareagoval prezident SR Andrej Kiska na sociálnej sieti: "Traja záchranári a pacient zomreli. Vrtuľník sa zrútil neďaleko Banskej Bystrice. Ďalšie obrovské nešťastie. Záchranári nasadzujú každý deň svoj život, aby pomohli iným. Každé ráno idú do práce s tým, že nevedia, čo ich čaká, kam poletia, komu budú pomáhať. A každé ráno sa s pusou a prianím krásneho dňa lúčia so svojimi najbližšími, manželmi, manželkami, deťmi. Včera večer ani dnes ráno sa svojimi najbližšími už nestretli. Ostali oči plné sĺz, v nás všetkých je pocit obrovského smútku. Včera zahynul aj pilot Janko Rušin, moja blízka rodina. Večne usmiaty chalan. Jeho rodine, ako aj pozostalým všetkých obetí nešťastia chcem vysloviť úprimnú sústrasť."




Premiér R. Fico: Moja úcta a vďaka patrí ľuďom, ktorí zachraňujú životy

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico.
Foto: TASR Martin Baumann

"Moja úcta a vďaka vždy patrila ľuďom, ktorí denne nasadzujú svoje životy, aby pomohli a zachránili iné, ktoré sa ocitli v tiesni. Medzi nich, bezpochyby, patrili aj traja členovia posádky záchranárskeho vrtuľníka, ktorý sa včera v noci zrútil. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine troch záchranárov i príbuzným pacienta, ktorému už, žiaľ, nemohli pomôcť," napísal predseda vlády SR vo svojom statuse na sociálnej sieti.

Parlament si uctil pamiatku záchranárov



Poslanci Národnej rady SR si minútou ticha uctili dnes pamiatku záchranárov a pacienta, ktorí zahynuli pri páde záchranárskeho vrtuľníka. "Životy záchranárov vyhasli pri plnení ich poslania, pri záchrane ľudí. Česť ich pamiatke," povedal predseda parlamentu Andrej Danko.


Prezident SČK V. Dobiáš : Boli to úžasní chlapi a skvelá ženská
Smrť záchranárskej vrtuľníkovej posádky a pacienta je pre Slovensko obrovskou stratou. Smúti celá zdravotnícka obec. Pre TASR to povedal prezident Slovenského Červeného kríža (SČK) Viliam Dobiáš.

Správu o tragickej udalosti prijal s veľkým zármutkom. Zosnulých záchranárov Jána Rušina, Patríciu Krajňákovú a Františka Bartoša totiž poznal osobne. Neverí, že o nich už hovorí v minulom čase.

"Boli to úžasní chlapi a skvelá ženská," povedal pre TASR Dobiáš. Označil ich za záchranárov telom, srdcom aj dušou. Správa o smrti kolegov ho zastihla dnes ráno o piatej.

Dobiáš sa najviac poznal s Patríciou Krajňákovou. "Poznali ju takmer všetci záchranári zo Slovenska i niektorí z Česka, bola veľmi obľúbená," uviedol. Krajňáková sa podľa neho angažovala v ďalšom vzdelávaní záchranárov. "Zlatá ženská, keby som nebol ženatý, tak by som ju chcel za ženu," povedal Dobiáš.

Život záchranára označil prezident SČK za nepredvídateľný. Pri nástupe do práce sa však podľa neho takýto zdravotník nesnaží myslieť na to, že sa nemusí vrátiť domov. "Záchranári robia v rámci slovenského zdravotníctva nadštandardnú prácu za podštandardné peniaze," myslí si Dobiáš s tým, že keď raz niekto začne vykonávať toto povolanie, je mu verný až do dôchodku či dokonca smrti.

Havárie záchranárskych vrtuľníkov na Slovensku

17.júl 2015 - Záchranársky vrtuľník sa zrútil v Slovenskom raji. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych. Zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Vrtuľník letel na pomoc desaťročnému chlapcovi z Nemecka. Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do Hornádu. VIAC TU



2. januára 2006 - Vrtuľník Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) Air-Transport Europe (ATE) typu AugustaA-109K2 havaroval neďaleko Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom. Vrtuľník letel na sekundárny let do Žiliny. Všetci traja členovia posádky vrtuľníka Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) zahynuli.

16. januára 2004 - Vrtuľník leteckej záchrannej služby ATE so sídlom v Poprade havaroval na Donovaloch v okrese Banská Bystrica. Vrtuľník údajne letel do tohto strediska zimných športov z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pre zraneného lyžiara. Jeden z trojčlennej posádky utrpel otras mozgu a pomliaždenie hrudnej chrbtice.

1. januára 1998 - V Bratislave havaroval vrtuľník Leteckej záchrannej služby, ktorý prevážal dvojdňové dievčatko na operáciu z Dolného Kubína do Bratislavy. Pri nešťastí zahynuli štyria dospelí ľudia a jedno dieťa.

16. mája 1997 - V priestore Vysokých Tatier spadol záchranný vrtuľník Alouette. K usmrteniu osôb nedošlo, iba k stredne ťažkým zraneniam.

25. júna 1979 - Počas akcie, ktorej cieľom bolo poskytnúť pomoc turistke z Nemecka s poraneným členkom, havaroval vrtuľník letky Federálneho ministerstva vnútra Mi-8. Z deviatich členov posádky prežili výbuch helikoptéry dvaja. Nehoda na dlhé obdobie prerušila leteckú záchrannú činnosť vo vysokohorskom prostredí.