Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Bašistová: Rozvoju sociálnej ekonomiky bráni roztrieštená legislatíva

Alena Bašistová Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nezaradená poslankyňa víta, že ministerstvo práce predložilo do parlamentu novelu zákona, ktorá má problematiku roztrieštenej legislatívy upraviť.

Bratislava 1. februára (TASR) - Rozvoju sociálnej ekonomiky na Slovensku bráni v súčasnosti roztrieštená a nekompletná legislatíva. Myslí si to nezaradená poslankyňa Alena Bašistová. Preto víta, že ministerstvo práce predložilo do parlamentu novelu zákona, ktorá má túto problematiku upraviť.

"Som rada, že takýto zákon prichádza do parlamentu. Nekompletná a roztrieštená legislatíva je problémom rozvoja sociálnej ekonomiky. Chcem osobne vyzdvihnúť, že sa na príprave zákona podieľal expertný tím," uviedla na záver tretieho rokovacieho dňa 26. schôdze Bašistová.

Upozornila na to, že rezort práce bude pomáhať sociálnym podnikom s poradenstvom. Nemyslí si ani, že novela prináša riziko korupcie. "Návrh zákona hovorí, že podmienkou na poskytnutie nenávratnej pomoci je najskôr získanie návratnej pomoci. Budú ju schvaľovať komerčné subjekty, ktoré sa pri tom musia riadiť európskymi predpismi. Súčasťou schvaľovania úveru bude aj hodnotenie udržateľnosti podnikateľského zámeru, aj keď sa v minulosti spájal pojem sociálneho podniku s negatívnym názorom, pevne verím, že súčasný zákon splní očakávania občanov."

K novele sa v pléne vyjadrilo niekoľko opozičných poslancov, ktorí novelu privítali, ale mali k nej aj výhrady. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) na záver diskusie uviedol, že je pripravený o pripomienkach poslancov diskutovať. "Mám záujem v maximálnej miere komunikovať. Ciele novely sú potrebné, teda vytvoriť priaznivé podnikateľské prostredie, či odstrániť prekážky, ktoré bránia rozvoju sociálnej ekonomiky, vytvoriť systém podpory a obsiahnuť pravidlá na zamedzenie zneužívania sociálneho podnikania," skonštatoval Richter. Reagoval aj na vyjadrenia opozičných poslancov, ktorí sa obávajú, aby projekt sociálnych podnikov nedopadol zle ako za ministrovania Viery Tomanovej. "Vtedajšie sociálne podniky nenaplnili cieľ, pre ktorý vznikli a ja nechcem v tomto pokračovať. Preto prijímame novú legislatívu, nové úpravy, európske normy a prinášame skúsenosti iných štátov a tieto máme záujem zaviesť do legislatívy," skonštatoval Richter.

Poslanci sa vrátia do parlamentných lavíc v piatok. Pokračovať budú v rokovaní o ďalších návrhoch zákonov z dielne ministerstva práce. Prerokujú napríklad novelu zákona o sociálno-právnej ochrane detí a sociálnej kuratele či novelu zákona o náhradnom výživnom. Poslanci si vo štvrtok odsúhlasili, že v piatok nebudú o prerokovaných bodoch hlasovať, urobia tak až budúci týždeň v utorok (6.2.).