Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Je normálne, že bol novinár na výsluchu, tvrdí J. Baška

Na snímke exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanec Daniel Lipšic (NOVA) považuje za "zbabelé", že na rokovanie výboru neprišiel ani minister vnútra Robert Kaliňák, ani minister obrany Martin Glváč (obaja Smer-SD).

Bratislava 2. júla (TASR) - Je normálne, že bol novinár na výsluchu. Novinári sú tiež občania tejto krajiny, orgány činné v trestnom konaní bežne volajú na výsluchy aj politikov a poslancov. Na margo výsluchu novinárky Martiny Ruttkayovej v kauze úniku tajných materiálov to po dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť povedal jeho predseda Jaroslav Baška (Smer-SD).

"To vám neviem povedať," reagoval Baška stručne na otázku, či bola novinárka sledovaná. Dnešné rokovanie výboru bolo zvolané na podnet jeho opozičných členov a témou mal byť "podozrivý postup polície pri vyšetrovaní úniku utajovaných skutočností z vojenských spravodajských služieb".

Poslanci však program rokovania neschválili a výbor po niekoľkých minútach skončil. "Neschválili sme program. Aj z listu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) vyplýva, že pokiaľ nerozhodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, nie je možné bez jeho súhlasu poskytovať informácie vo všetkých prípadoch v tzv. kauze vojenského spravodajstva," vysvetlil Baška.

Dodal, že vo všetkých medializovaných kauzách, či už podozrení z tunelovania tajných služieb, alebo úniku utajovaných materiálov, konajú orgány činné v trestnom konaní. "Ak sa v minulosti niečo nekalé vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS) udialo, sú na to orgány činné v trestnom konaní. Úrad špeciálnej prokuratúry dozoruje tento prípad možného tunelovania VSS. Na to sú tu tieto úrady, nikto iný. Nemôžeme to vyšetrovať my, poslanci," povedal Baška. "Myslím si, že posledný mesiac a pol sa o týchto veciach zbytočne veľa hovorilo. Preto je to tajná služba, že je tajná. Samozrejme, keď polícia vyšetrí pochybenia z minulosti, s tým nemáme problém. Padni komu padni," uzavrel s tým, že ak bude opozícia znovu iniciovať rokovanie výboru, znovu ho zvolá. "Je to ich demokratické právo," povedal Baška.

Poslanec Daniel Lipšic (NOVA) považuje za "zbabelé", že na rokovanie výboru neprišiel ani minister vnútra Robert Kaliňák, ani minister obrany Martin Glváč (obaja Smer-SD). "Je tu vážne podozrenie, že polícia zneužila svoje postavenie, niekoľko hodín pred výsluchom vyťažovala novinárku, vyhrážala sa jej, alebo jej naznačovala, či jej to stojí za to, keď má dieťa. Toto sú praktiky, ktoré tu už dávno nemali byť," povedal Lipšic. "Navyše, mám vážne podozrenie, že bol v tejto krajine sledovaný novinár. Novinár, nie dôstojník spravodajskej služby. Minister Kaliňák tu vyskakoval tri metre vysoko, keď bola pred rokom a pol kauza exministra Galka, kde bol odpočúvaný novinár a v rozhovore bol aj terajší minister Kaliňák. Teraz je podozrenie, že bol sledovaný novinár len preto, že písal o podozreniach z tunelovania vojenského spravodajstva a minister Kaliňák nemá ani toľko odvahy, aby prišiel na výbor," vyhlásil Lipšic.

"Niektorí členovia branno-bezpečného výboru si nevšimli, že dnes sa podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák plánovane zúčastnil na štátnom pohrebe člena Horskej záchrannej služby Petra Šperku v Hornom Smokovci, ktorého zavraždili teroristi v Pakistane," reagovala Lucia Garajová z ministerstva vnútra s tým, že Kaliňák sa z neúčasti riadne ospravedlnil. Navyše, podľa nej prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodol, že o prípadoch, ktoré sa týkajú vojenského spravodajstva, bude výlučne informovať špeciálna prokuratúra.