Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Kandidát na šéfa BBSK J. Lunter kritizoval Kotlebov úrad, ten sa bráni

Na snímke kandidát na post predsedu BBSK Ján Lunter. Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa Luntera a jeho tímu Kotleba stopol dotácie aj pre divadelný festival Divadelná Chalúpka a športové podujatie Beh nočným Breznom.

Banská Bystrica 25. septembra (TASR) – Súčasný predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba už druhýkrát zastavil peniaze pre zdravotne postihnutých ľudí v Domove sociálnych služieb (DSS) Slatinka v Lučenci. V Brezne zasa vedenie BBSK odmietlo poskytnúť miestnemu gymnáziu už schválené financie na výmenu okien. Peniaze nedostali ani breznianske športové a kultúrne akcie. Informoval o tom dnes na tlačovej besede kandidát na šéfa BBSK Ján Lunter a ľudia z jeho tímu.

"Pán Lunter sa vo svojej snahe o kritiku už notoricky opakuje. Predpokladám, že dočasne pozastavený projekt na výmenu okien na Gymnáziu J. Chalupku v Brezne v skutočnosti ani nevidel. Ako riaditeľ Úradu BBSK totiž neevidujem, že by pán Lunter čo i len raz prišiel na Úrad BBSK alebo na zasadnutie Zastupiteľstva BBSK informovať sa o skutočnom stave vecí," reagoval pre TASR šéf Úradu BBSK Milan Uhrík.

Ako dnes uviedla riaditeľka DSS Slatinka v Lučenci Denisa Nincová, nádej postihnutých ľudí a ich rodín na lepší život je zase ohrozená.

"Keď v roku 2014 nepodpísal súčasný predseda BBSK spolufinancovanie nákladov na transformáciu domova, nevzdali sme sa. Napriek tomu, že kraj nemôže čerpať eurofondy, podarilo sa nám presadiť, aby sme mohli projekt opäť podať ako samostatná inštitúcia. Kraju stačilo iba vyčleniť päťpercentné spolufinancovanie celého projektu vo výške dva milióny eur. Hoci Zastupiteľstvo BBSK zámer schválilo, Marian Kotleba sa rozhodol projekt opäť nepodpísať," priblížila Nincová.

DSS poskytuje služby 79 ľuďom so zdravotným postihnutím. Na to, aby ľudia, ktorí sú odkázaní na invalidné vozíky, mohli dostávať služby v primeraných a bezbariérových priestoroch, "potrebujeme župana, ktorý neodmieta moderné postupy v sociálnych službách a využije všetky dostupné zdroje, aby ľuďom pomáhal", poznamenala Nincová.

Stredoškolský učiteľ na breznianskom gymnáziu Daniel Struhár zasa zdôraznil, že v auguste vedenie kraja zastavilo pre ich školu už schválené peniaze na rekonštrukciu okien. "Okná sú v katastrofálnom stave, prefukuje cez ne a cez najchladnejšie mesiace je tam vysoký únik energie," dodal Struhár.

Podľa Luntera a jeho tímu Kotleba stopol dotácie aj pre divadelný festival Divadelná Chalúpka a športové podujatie Beh nočným Breznom. Rozdeľovanie dotácií pritom spadá do právomocí krajských poslancov, ktorí s ňou súhlasili.

"Marian Kotleba sa však rozhodol pomstiť inštitúciám, ktoré v minulosti vyjadrili nesúhlas s jeho politikou. Naopak, keď sú žiadateľmi dotácií členovia ĽSNS a ich sympatizanti, pre predsedu BBSK to nie je problém zasiahnuť do právomocí poslancov zastupiteľstva a porušiť platné verejne záväzné nariadenia," tvrdí Lunter s tým, že tomu treba urobiť rázny koniec.

"Ku všetkým týmto témam sme sa už niekoľkokrát vyjadrovali. Pánovi Lunterovi odporúčam, aby sa pred ďalšou kritikou najskôr oboznámil s už niekoľkokrát medializovanými odpoveďami. Ak si myslí, že úlohou predsedu samosprávneho kraja je podpisovať všetkým všetko, tak by mal kandidovať skôr na štatistu," dodal v reakcii pre TASR Uhrík.