Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Beblavý a Suchánek chcú vypočuť kandidátov na šéfov VšZP a ÚDZS

Na snímke lekár a poslanec NR SR Alan Suchánek Foto: TASR/Martin Baumann

Opoziční poslanci kritizujú, že napriek tomu, že vláda v programovom vyhlásení hovorí o transparentnosti v sektore, v tomto prípade chýba.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Nové vedenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by malo pred vymenovaním prejsť verejným vypočutím na parlamentnom výbore pre zdravotníctvo. Myslia si to poslanci Miroslav Beblavý (nezaradený) a Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA). Predsedu výboru Štefana Zelníka (SNS) a ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) dnes vyzvali na ich zorganizovanie.

Opoziční poslanci kritizujú, že napriek tomu, že vláda v programovom vyhlásení hovorí o transparentnosti v sektore, v tomto prípade chýba. "Minister sa napriek tomuto záväzku a žiadosti opozície rozhodol neobsadiť najvyššie manažérske a odborné posty v zdravotníctve transparentným výberovým konaním, ale uprednostnil svoje osobné, politické rozhodnutie. Je preto absolútne základným predpokladom dôvery to, že jeho nominanti sa predstavia poslancom a verejnosti ešte pred vymenovaním," píšu Beblavý so Suchánekom.

Šéf parlamentného výboru Zelník na verejné vypočutie nevidí dôvod. "Je to politikárčenie zo strany pána Beblavého a úplne zbytočné," reagoval. Minister podľa jeho slov v pondelok (25.4.) výbor, v ktorom sedí aj Suchánek, informoval o zámere vymenovať do čela Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška. Dnes poslal jeho životopis. Haško v súčasnosti pôsobí ako zástupca riaditeľa UNB pre Nemocnicu Ružinov, v minulosti šéfoval Národnému onkologickému ústavu v Bratislave.

"Minister sa správa ako profesionál, dopredu informoval mňa aj členov výboru. Vybral kandidáta, ktorý má všeobecnú úctu a prešiel rôznymi pozíciami v zdravotníctve," skonštatoval Zelník s tým, že na verejné vypočúvanie preto nevidí dôvod. Za opodstatnené by ho považoval vtedy, keby šlo o človeka bez skúseností. "Poslanci sú oboznámení so zámerom," doplnil.

Beblavý so Suchánekom poukazovali, že keby sa na verejnom vypočutí zistili nedostatky charakteru alebo vedomosti, mohla by sa nominácia pred vymenovaním zmeniť. Verejnosť má podľa nich právo poznať predstavu týchto ľudí o tom, ako obnovia dôveru k inštitúciám, ktoré majú viesť. "Bez tohto kroku sa dôvera v úprimnosť úmyslov nového ministra začne strácať už na začiatku, čo by bola škoda," zhrnuli.

"MUDr. Haška vníma minister ako odborne a manažérsky skúseného a rovnako ho vníma ako morálne rešpektovanú autoritu. V súčasnosti prezentácia budúcnosti úradu pred výborom nedáva opodstatnenie, nakoľko je potrebné sa najprv oboznámiť s činnosťou úradu a pripraviť víziu činnosti úradu," reagovala hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová. Pripomenula, že Drucker o zámere vymeniť vedenie VšZP aj ÚDZS informoval pri prvej návšteve na výbore a poslal informácie o nominácii vopred tak, ako prisľúbil.

"Zverejnením a informovaním výboru a verejnosti o návrhu nominácie dochádza aj k možnosti sa vyjadriť k zásadnej otázke predpokladu dôveryhodnosti kandidáta," doplnila Pondelová.