Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Beblavý spojil pri eurofondoch nespojiteľné,tvrdí rezort zdravotníctva

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Beblavý dnes kritizoval prideľovanie eurofondov zariadeniam spadajúcim pod finančné skupiny, ministerstvo jeho kritiku odmietlo.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený) spája pri téme eurofondov podľa ministerstva zdravotníctva nespojiteľné. Rezort poukazuje na to, že stranu #Sieť, v ktorej je Beblavý podpredsedom, zaujímajú vykonštruované eurofondové škandály v zdravotníctve iba vtedy, ak sa týkajú niekoho iného. "Keď majú uzavreté lukratívne zmluvy v zdravotníctve Procházkovi sponzori a Hrnčiarovi kamoši, Beblavý je tichučko," uviedol hovorca ministerstva Peter Bubla.

Beblavý dnes kritizoval prideľovanie eurofondov zariadeniam spadajúcim pod finančné skupiny, rezort jeho kritiku odmietol. "Keď prideľoval na ministerstve životného prostredia eurofondy kancelár Siete Marek Čepko hlavnému sponzorovi Siete Radoslavovi Baranovi, to bola služba verejnosti. To bol príklad, ako dobrý štát slúži ľuďom. Ale iba niektorým. Keď však zmluvy dostanú iní, na základe prísnych kritérií, M. Beblavý zvolá aj tri tlačovky týždenne a rozhorčene kričí," skonštatoval Bubla.

Poslanec upozorňoval, že štátne nemocnice na rozdiel od finančných skupín eurofondy nezískali. Podľa ministerstva preto, že nesplnili podmienky. "Žiadosti štátnych nemocníc nenaplnili jedno zo základných kritérií oprávnenosti - ku dňu uzávierky výzvy nemali vysporiadané finančné vzťahy so štátnym rozpočtom. Podmienky výzvy a výberové a hodnotiace kritériá boli rovnaké pre všetkých a nikoho neznevýhodňovali," doplnil Bubla.

Eurofondy podľa jeho slov dostali tí žiadatelia, ktorí splnili všetky kritériá oprávnenosti, výberové a hodnotiace kritériá. Poukázal na to, že v rámci danej výzvy sa nevyčerpali všetky prostriedky a podporu tak mohlo získať viac subjektov, tie však nesplnili podmienky. "Štátne nemocnice ich mali rovnaké a neboli nijako znevýhodňované," skonštatoval Bubla. Poslancove obavy, že by výzvou ministerstvo porušilo európske predpisy, odmietol.