Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. BEBLAVÝ: Marcel Forai zarobil ročne viac ako premiér Robert Fico

Miroslav Beblavý, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa podpredsedu #Siete mohli supermanažéri vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni od roku 2012, keď došlo k personálnym zmenám v poisťovni, získať ročne viac ako 100.000 eur.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Supermanažéri vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) dostávali podľa podpredsedu #Siete Miroslava Beblavého kráľovské odmeny. Ročne mohli od roku 2012, keď došlo k personálnym zmenám v poisťovni, získať viac ako 100.000 eur. Za 12 mesiacov tak zarobili viac ako premiér Robert Fico, ktorý za toto obdobie dostane vyše 40.000 eur.

Medzi supermanažérov zaradil Beblavý doterajšieho generálneho riaditeľa VšZP Marcela Foraia, súčasnú členku predstavenstva a zamestnankyňu VšZP Antóniu Borovkovú a nového generálneho riaditeľa VšZP Miroslava Vaďuru - doteraz pôsobil ako riaditeľ sekcie ekonomiky a bol členom predstavenstva.

Títo okrem zamestnaneckého platu dostávali od roku 2012 aj mesačné odmeny za členstvo v predstavenstve poisťovne. "Spolu tak každý z nich dostal viac ako 100.000 eur ročne," povedal dnes v parlamente Beblavý. Ako zamestnanci mohli podľa Beblavého dostať ročný plat 50.000 až 60.000 eur. Zvyšok dostali za členstvo v predstavenstve na odmenách. Napríklad M. Forai dostal podľa M. Beblavého za minulý rok ako predseda predstavenstva VšZP vyše 67.000 eur ročne.

Nezaradený poslanec pripomenul, že kompetencie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva VšZP sú rovnaké. "A to riadiť zdravotnú poisťovňu," uviedol. Rovnaká zmluva bola podľa Beblavého uzatvorená aj s novým predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom VšZP Miroslavom Vaďurom.


ROZRUCH OKOLO VSZP NEUTICHA by terazmedia

Beblavý upozornil, že mesačná odmena člena predstavenstva je určená uznesením vlády, kritériá na vyplatenie ročnej odmeny už stanovuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. "Uznesenie vlády určuje len maximálnu výšku ročnej odmeny, v tomto prípade v hodnote maximálne šiestich mesačných platov," konštatoval.

Ročná odmena sa vzťahuje na nadštandardné výkony členov predstavenstva. "Za rok 2012, kedy nový manažment nastúpil, splnil úlohy na 100 percent a dostal maximálnu možnú odmenu. Rovnako sa tak stalo aj v roku 2013 a 2014," podotkol poslanec.

Pripomenul, že podľa uznesenia vlády majú byť kritériá na ročné odmeny zverejnené na webstránke MZ SR vopred, aby nebolo možné s nimi manipulovať. "Ani po niekoľkohodinovej snahe sme ich však na stránke ministerstva zdravotníctva nenašli," dodal Beblavý. Predpokladá však, že dnes sa tam "zázračne objavia".

Beblavého vyjadrenia považuje ministerstvo zdravotníctva za prekvapujúce. Tlačovú konferenciu s takýmto obsahom mal mať poslanec podľa rezortného hovorcu Petra Bublu pred štyrmi rokmi. "Keď generálny riaditeľ poberal plat vo výške 6500 eur a členovia predstavenstva a riaditelia sekcií vo výške 4700 eur," uviedol pre TASR.

Nominanti súčasnej vlády si podľa MZ SR ihneď po nástupe do funkcie znížili svoje mzdy - v prípade generálneho riaditeľa o 30 percent a v prípade členov predstavenstva a riaditeľov sekcií o 15 percent.