Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

BEBLAVÝ: Kliniku Kostka má preveriť ÚDZS, úrad sa snaží kauzu kryť

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa poslanca NR SR úrad kryje kauzu Kostka, keďže na jeho čele stoja najvyšší predstavitelia skupiny paškovcov. Má ísť o šéfku ÚDZS Moniku Pažinkovú a podpredsedu úradu Martina Senčáka.

Bratislava 16. februára (TASR) - Kliniku Kostka má preveriť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Poslanec Národnej rady SR (nezaradený) a podpredseda mimoparlamentnej #Siete Miroslav Beblavý dnes avizoval podanie podnetu pre porušenie niekoľkých zákonov. Tento krok má byť reakciou na to, že úrad žiadal od lekárov, ktorí už pre kliniku podnet podali, doplnenie vyjadrení konkrétnych nespokojných pacientov. "Aby úrad už nemal žiadnu výhovorku v tejto veci, aby musel konať," vyhlásil Beblavý.

Na ÚDZS sa s podnetom obrátili najprv lekári zo Sekcie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Slovenskej lekárskej komory, upozornil na to denník Sme. Úrad od nich na začatie dohľadu žiadal doloženie vyjadrení nespokojných pacientov. Ako poukázal Beblavý, v prípade krádeže onkoliekov v Národnom onkologickom ústave v Bratislave také niečo potrebné nebolo. Tam úrad začal dohľad na základe podnetu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) aj bez vyjadrení pacientov, tvrdí.

Podľa Beblavého úrad kryje "kauzu Kostka", keďže na jeho čele stoja najvyšší predstavitelia skupiny "paškovcov". Má ísť o šéfku ÚDZS Moniku Pažinkovú a podpredsedu úradu Martina Senčáka. "Ukázalo sa, že keď takto treba chrániť vlastného človeka, tak s tým nemajú žiadny problém a hľadajú akúkoľvek obštrukciu. Bohužiaľ, pre nich, si myslím, že im to nevyjde," skonštatoval Beblavý. Kliniku Kostka koncom minulého roka navštívil jeho asistent Vincent Bujňák, ktorý teraz na úrad podáva spomínaný podnet.

Problémov je podľa Beblavého viacero. Okrem iného ide napríklad o chýbajúcich lekárov pri vyšetrení či podávaní liečby. "Ja som sa tam nestretol so žiadnym," povedal dnes Bujňák. Priblížil, že okrem štátnej poisťovne musel klinike zaplatiť aj sám, účet však už vystavila iná firma Pavla Kostku. Beblavý sa pýta, kde Kostka je, keďže doteraz sa ho naživo nepodarilo vidieť. Rovnako ho zaujíma, čo robí premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorého #Sieť vyzvala na zrušenie zmluvy medzi štátnou VšZP a Klinikou Kostka. Je presvedčený, že Fico sa kauzu snaží prekryť útokom na Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA).

"ÚDZS začal vykonávať dohľad vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni ešte predtým, ako strana #Sieť tento prípad zmedializovala a zneužila na svoju predvolebnú kampaň," reagovala jeho hovorkyňa Soňa Valášiková. V tomto prípade sa kontroluje hospodárne nakladanie s prostriedkami verejného zdravotného poistenia pri uzatváraní zmlúv s Klinikou Kostka. ÚDZS podľa Valášikovej začal dohľad aj v prípade uvedeného podnetu od lekárov, a to po doplnení potrebných informácií.

ÚDZS postupoval aj v tomto prípade rovnako ako v prípade Národného onkologického ústavu, poznamenala Valášiková. Šéfka úradu Pažinková je podľa jej slov presvedčená, že "útoky #Siete sú spôsobené neznalosťou zákonných kompetencií úradu. Úrad stranu vyzval, aby ho nevťahovala do politického boja. Na osobné invektívy, "ktoré sa nezakladajú na pravde a majú slúžiť na politickú kampaň", Pažinková nebude reagovať.

#Sieť začiatkom februára upozornila, že za Ficovej vlády sa mimoriadne začalo dariť lekárovi Pavlovi Kostkovi, ktorý na klinikách poskytuje masáže či rehabilitácie. Umožniť to mal špeciálny kód výkonu zdravotnej starostlivosti. Transparency International Slovensko zároveň zistila, že Kostkovci dostali peniaze aj z rezervy premiéra i eurofondov. VšZP argumentovala, že unikátny kód pre Kliniku Kostka zazmluvnila ešte v roku 2011 za pôsobenia nominanta KDH Mariana Faktora, vlani ho zrušila. Faktor zase odkázal, že za to, ako sa z 10.000 eur mesačne zazmluvnených výkonov stalo 1,5 milióna eur ročne, zodpovedá iba Smer. Majiteľ kliník P. Kostka kritiku #Siete odmietol a označil ju za predvolebnú kampaň.